Omgevingsvisie Kennisclip

03 maart 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht
Enschede vanaf de ITC toren

De Omgevingsvisie voor Enschede is een instrument om de Omgevingswet uit te voeren. De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot januari 2024. Dat betekent niet dat we een pas op de plaats maken in het werken aan de Omgevingsvisie. Die is keihard nodig om een gezamenlijke koers te hebben die ons helpt om te werken aan de grote opgaven waar we als stad voor staan.

Omgevingswet- en visie

De Omgevingswet vervangt alle wetten en regels voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. Het zijn 26 wetten die vervangen worden door 1 wet. Dat is ingewikkeld. 

Hetzelfde geldt voor de Omgevingsvisie. Bijna alle grote opgaven voor de gemeente vragen om ruimte. Denk aan ruimte voor woningen, werken, groen en water, energie en sociale voorzieningen. De ruimte is beperkt dus dat is puzzelen. Hoe zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties hier prettig kunnen leven? De uitwerking van deze puzzel is straks te lezen in de Omgevingsvisie. De ontwikkeling van de omgevingsvisie hebben we in Enschede opgeknipt in vier fases. We hebben de tweede fase net afgerond.

Ruimtelijke verkenningen

Hoe Enschede zich zou kunnen ontwikkelen hebben we ruimtelijk onderzocht in vier verkenningen. Elke verkenning laat een droom zien van Enschede, waarin het dagelijks leven en de inrichting van de stad, de dorpen en het buitengebied anders is. Het zijn vier extreme dromen van een mogelijke toekomst.

Kennisclip en stukken

We begrijpen dat het ingewikkeld is, het gaat ook over heel veel onderwerpen. Daarom hebben we -naast de stukken die u kunt lezen- een presentatie gemaakt. In dit filmpje van 7 minuten legt Franka Werner, projectleider en stedenbouwkundige, uit wat de omgevingsvisie inhoudt. Ook vertelt ze wat er is ontwikkeld en wat er nog gaat gebeuren. Bekijk hier de presentatie. 

Wilt u de stukken lezen klik dan op deze link alle stukken van de tweede fase van de omgevingsvisie.