Kosten maken voor uw bedrijf, welke mag u wel of niet aftrekken?

31 oktober 2019

Als ondernemer maakt u altijd kosten. Als u de kosten voor zakelijke doeleinden maakt, zijn het aftrekbare kosten die u van uw opbrengst mag aftrekken. Hierdoor wordt het bedrag waar u belasting over moet betalen lager. Dat is dus gunstig voor u als ondernemer.

Daarom is het van belang goed bij te houden wat voor soort kosten u maakt en waarom. Maar hoe zat het ook alweer? Wanneer zijn kosten zakelijk en hoe zit het met kosten die voor een deel privé zijn en voor een deel zakelijk?

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten zijn de kosten die u maakt om uw werk uit te kunnen oefenen en de kosten die rechtstreeks betrekking hebben op uw onderneming. Voorbeelden hiervan zijn de huur van uw bedrijfsruimte of de kosten voor vakliteratuur. Hoeveel kosten u voor uw onderneming maakt, is aan u als ondernemer. Wel moet u aan de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting aannemelijk kunnen maken dat u de kosten in verband met uw onderneming heeft gemaakt. Het is daarom van groot belang dat u uw kosten goed vastlegt in uw administratie. In hoofdstuk vier van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst leest u wat er allemaal bij een goede administratie hoort.

Voor meer informatie over belastingen voor ondernemers kijk op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/ondernemers