Zo verklein jij de kans op criminaliteit in jouw onderneming

08 oktober 2019

Samen kun je veel doen om de veiligheid in jouw zaak te vergroten. In dit artikel geven we je tips om criminaliteit terug te dringen.

1. Cursus voor medewerkers

Als je weet wat je moet doen bij winkeldiefstal, agressie of een overval is het makkelijker de kans hierop te verkleinen. Laat medewerkers daarom een online cursus of training volgen. Het CCV biedt bijvoorbeeld een virtuele training in 360 graden aan om winkeldiefstal of overvallen te voorkomen.

2. GOAL!

Dieven blijven graag anoniem. Zorg daarom dat je iedereen in je winkel gastvrij ontvangt. Gebruik daarbij GOAL. Groet iemand die binnenkomt en maak Oogcontact. Spreek diegene Aan en Luister tot slot. Want: als je iedereen gastvrij ontvangt, zijn dieven niet meer anoniem. Meer tips tegen agressie en geweld vind je op de website Veilig ondernemen begint hier van het CCV.

3. Open en sluit nooit alleen

Om het risico op overvallen te verkleinen, kun je een aantal dingen doen. Open en sluit bijvoorbeeld nooit alleen. Als je met z’n tweeën bent, denken overvallers ook twee keer na of ze je willen beroven.

4. Kassa afromen, diefstal voorkomen

Door niet teveel geld in de winkel te hebben, voorkom je overvallen en diefstal. Leeg daarom regelmatig de kassa. En wist je dat ook een slimme indeling van je winkel bijdraagt aan jouw veiligheid? Voor meer tips bezoek je de website Veilig ondernemen begint hier van het CCV.

5. Controleer tweedehands spullen op diefstal

Als je tweedehands producten koopt, controleer dan altijd of het product niet als gestolen geregistreerd staat. Dat kun je doen via de website of de vernieuwde app van Stop Heling. In de Stop Heling app registreer je ook al jouw waardevolle bedrijfseigendommen.

6. En registreer tweedehands producten in het inkoopregister

Ben je opkoper of handelaar in tweedehands producten? Zorg er dan altijd voor dat je het opgekochte product en de aanbieder registreert, bijvoorbeeld in het Digitaal Opkopers Register. Daarmee vergroot je de pakkans van dieven en maak je woninginbraken, overvallen en andere diefstallen een stuk minder aantrekkelijk.

7. Wijzig je wachtwoorden

De populariteit van veel vormen van criminaliteit neemt af. Cybercrime neemt juist toe. En internetcriminelen worden steeds slimmer. Daarom is het verstandig om goede wachtwoorden te gebruiken voor bijvoorbeeld je bank en administratiesysteem. Bekijk aan welke eisen jouw wachtwoorden moeten voldoen en voor meer tips op veiliginternetten.nl.

8. Pinnen? Ja graag

Pinnen biedt veel voordelen. De belangrijkste voor je onderneming: meer pinnen, minder knaken in de kassa. En dat scheelt, want het maakt jouw zaak een stuk minder aantrekkelijk voor criminelen. Op pin.nl lees je over alle voordelen van pinbetalingen.

9. Raak!

Als jouw zaak tóch wordt overvallen, is jouw veiligheid en die van je medewerkers het enige wat telt. Gebruik daarom RAAK. Dat staat voor Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en goed Kijken. Door RAAK te gebruiken, reageer je het beste tijdens een overval. Om het RAAK-principe te leren toepassen, kun je samen met collega’s een Groepstraining veiligheid volgen.