Opening cameratoezicht Josink Es Bedrijvenpark

06 juli 2016

Ondernemers op Josink Es Bedrijvenpark zitten sinds 5 juli niet alleen op een groen bedrijventerrein, maar ook op een superveilige locatie. Het cameratoezicht op Josink Es is namelijk officieel geopend door wethouder Patrick Welman.

De opening vond plaats in de toezichtruimte van RJ Safety & Security waar op een steenworp afstand van Josink Es de beelden van de camera’s live worden uitgelezen. Wethouder Welman opende het cameratoezicht met een druk op de muisknop zodat de beelden op een scherm verschenen. Hij feliciteerde de ondernemers met hun knappe prestatie. De gezamenlijke ondernemers van Josink Es hebben namelijk op eigen kosten een camerasysteem en een bijbehorend glasvezelnetwerk aangelegd.

Eigen beheer

Misschien is dat laatste wel het meest bijzonder omdat de glasvezels in eigen beheer (en op eigen kosten) van de ondernemers zijn aangelegd. Er kwam namelijk geen provider bij aan te pas waardoor de kosten extra laag gehouden konden worden. Zo laag dat alle ondernemers op hetzelfde glasvezelnetwerk een bedrijfsaansluiting hebben genomen voor snel internet en andere digitale diensten.

Het camerasysteem voorziet enerzijds in een kentekenregistratiesysteem en anderzijds in overzichtscamera’s. Parkmanager Mark van Mast die namens de ondernemers het bedrijvenpark beheert, leidde het project maar had daarbij steun van een viertal ondernemers dat als klankbord fungeerde bij het bepalen van het beveiligingsconcept en de partijen die het uit moesten voeren. Uiteraard hebben alle andere ondernemers van Josink Es gedurende het proces ook meegedacht en waar nodig bijgestuurd.

Uiteindelijk is de uitvoering van het project gegund aan drie lokale partijen:

  • Van der Molen Beveiliging zorgde voor het camerasysteem en alles wat daar bij kwam kijken,
  • de NDIX (Nederlands Duitse Internet Exchange) voor het transport van data over het glasvezelnetwerk en
  • RJ Safety & Security voor het uitlezen van de beelden en een snelle opvolging door surveillance auto’s.

De gemeente heeft verder gefaciliteerd door bermen beschikbaar te stellen voor plaatsing van camera’s en vlotte vergunningverlening.

Verbeteren van het vestigingsklimaat

Op de vraag of het camerasysteem broodnodig was antwoordt voorzitter Rob Evers (van bedrijf Rolight): “Op ons bedrijventerrein is niet bovengemiddeld vaak iets aan de hand. Maar het gaat ons meer om het voorkomen van toekomstige overlast en inbraken en vooral het verbeteren van het vestigingsklimaat.  We willen graag dat onze ondernemers nog heel lang blijven ondernemen op deze geweldige locatie en dat onze klanten en medewerkers zich er thuis voelen. Daarom willen we een stap extra zetten door maximaal veilig en (digitaal) bereikbaar te zijn.”