Ontheffing sluitingstijdstip horecabedrijven

In Enschede gelden voor horecabedrijven verschillende sluitingstijden. Deze zijn onder meer afhankelijk van de locatie, de aard van het bedrijf en of sprake is van een commercieel of niet-commercieel horecabedrijf. De sluitingstijden zijn vastgelegd in algemene regels, die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat betekent ook dat een horecaondernemer – zo lang hij voldoet aan deze algemene regels – geen ontheffing hoeft aan te vragen. Is daar geen sprake van, dan kan onder omstandigheden een ontheffing worden verleend.

Ontheffing aanvragen
Voor het aanvragen van een ontheffing zijn twee situaties denkbaar:

  1. Een commercieel horecabedrijf wil langer geopend zijn dan in de algemene regels wordt mogelijk gemaakt. De burgemeester kan daarvoor een ontheffing (voor een jaar) verlenen, op grond van artikel 2:29 lid 5 APV in verband met bijzondere omstandigheden.
  2. Een niet-commercieel (ook wel para-commercieel) horecabedrijf wil voor een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard langer – tot uiterlijk 02.00 uur - geopend zijn. De burgemeester kan daarvoor een incidentele ontheffing verlenen op grond van artikel 2:29 lid 4 APV.

Downloaden aanvraagformulier

Aanvraag indienen
U moet het aanvraagformulier compleet indienen. Uiterlijk tenminste drie weken van tevoren. Als de aanvraag niet volledig of op tijd is ingediend wordt de aanvraag niet behandeld.
Als u het aanvraagformulier volledig invult zijn er geen verdere bijlagen verplicht. Het staat u vrij om ter onderbouwing van uw verzoek wel bijlagen mee te zenden.
U kunt ook een aanvraag indienen via uw ondernemingsdossier.

Aanvraag toesturen
Mail uw aanvraag naar postbus20@enschede.nl of stuur het per post aan Postbus 20, Afdeling Vergunningen, 7500 AA Enschede.

Als u na het lezen van bovenstaande tekst niet zeker weet of u een ontheffing moet aanvragen voor wat u wilt neemt u dan contact op met het Ondernemersloket, rechtstreeks met uw accountmanager Walter Bouman of via telefoonnummer 053-4815150. U kunt ook contact opnemen met de afdeling Vergunningen, telefoon 053 – 4817100.

De kosten (leges) voor het in behandeling nemen van de aanvraag voor een ontheffing voor een niet-commercieel horecabedrijf bedragen € 978,-.

Het in behandeling nemen van een aanvraag voor een eenmalige of incidentele ontheffing van de sluitingstijd kost € 150,-.

Sluitingstijd Enschedese horeca
Voor alle commerciële horecabedrijven in héél Enschede geldt dat zij dagelijks tussen 07.00 en 02.00 uur geopend mogen zijn. Er geldt dus een algemeen sluitingstijdstip van 02.00 uur.

Sluitingstijd uitgaansgebied Centrum / bars, cafés en discotheken
Voor het uitgaansgebied Centrum gelden ruimere openingstijden. Voor bars, cafés en discotheken geldt dat zij in de nacht van zaterdag op zondag tot 05.30 uur geopend mogen zijn. Voor de overige 6 nachten geldt een sluitingstijdstip van 04.30 uur.

Voor andere horecabedrijven dan bars, cafés en discotheken (bedrijven die primair zijn gericht op verstrekking van etenswaren) geldt dat zij in de nacht van zaterdag op zondag tot 05.00 uur geopend mogen zijn, in de overige nachten tot 04.30 uur.

Sluitingstijd niet- commerciële horecabedrijven
Voor de niet-commerciële horecabedrijven, ook para-commercieel genoemd omdat het stichtingen en verenigingen betreft, geldt een algemeen sluitingstijdstip van 00.00 uur, tenzij ontheffing is verleend voor een later tijdstip.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.