Circulair aanbesteden

De gemeenten Enschede en Losser hebben de wens om zo duurzaam mogelijk in te kopen. Bij de aanbesteding van de koffieautomaten (de warme en koude drankenvoorziening) in 2016/2017, is ervoor gekozen - in plaats van een volledig uitgewerkt plan aan te besteden - om marktpartijen uit te dagen om een zo circulair mogelijke oplossing aan te bieden met als doel om nóg verantwoorder met de maatschappij en het milieu om te gaan.

Na een vernieuwend selectieproces is de circulaire aanbesteding warme en koude drankenvoorziening gegund aan Jacobs Douwe Egberts (JDE) Professional. Van automaatmeubel tot koffiedrab: in de aanpak van JDE Professional - voor de eerste echt circulair verantwoorde koffievoorziening van Nederland - draait het allemaal om zoveel mogelijk hergebruik, in samenwerking met andere, lokale partijen.

Het resultaat

In juni 2017 heeft JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) Professional de koffie- en theevoorziening geïmplementeerd. De voorziening sluit naadloos aan op de doelstellingen van onze gemeente. Zo levert JDE Professional recyclebare bekertjes, en zijn de kasten onder de koffiemachines gemaakt van gecertificeerd hout en slim in elkaar gezet. Dat betekent minimaal restafval en een maximale herbruikbaarheid van de materialen.

Voor het verzorgen van de koffiemachines en voor het verwerken van de koffiedroes die overblijft in de corner werkt JDE Professional samen met de sociale werkplaats van Gemeente Enschede, de DCW. Hier zijn diverse pilot projecten opgestart om bijvoorbeeld van koffiedroes zeep te maken of compost. Samen kijken we naar de beste manier om dit te verwaarden. Daarnaast verzorgen de medewerkers van de Sociale werkplaats ook de koffievoorzieningen bij ons op kantoor. Vijf werkloze Enschedeërs gaan nu elke dag met plezier aan het werk.

Ook aan de bekers is gedacht, ze worden opgehaald door onze afvalverwerker en tot nieuwe papierproducten omgezet. Zo drinken we met een gerust hart een kopje koffie.

Aandacht in de media

De aanbesteding en de circulaire invulling van Douwe Egberts heeft veel aandacht gekregen in de media. Hieronder een selectie van artikelen: