Internationaal ondernemen

Heeft u ……ambities om in het buitenland te ondernemen?

Voor ondernemers in en om Enschede die in het buitenland (willen gaan) ondernemen  zijn er meerdere organisaties en netwerken in Enschede, Twente en daarbuiten die steun kunnen bieden. Hieronder leest u welke organisaties en netwerken dit zijn.

Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO)

De Rijksdienst voor ondernemend Nederland helpt ondernemers die in het buitenland willen ondernemen door middel van het:

 • Leveren van informatie over de exportmarkt.
 • Leggen van contacten met zakenpartners.
 • Wereldwijd uitzetten van ondernemersvragen. Door de contacten van RVO met het wereldwijde Nederlandse ambassadenetwerk, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s).
 • Organiseren van jaarlijkse sessies in Den Haag voor ondernemers, waarbij u in gesprek kunt gaan met lokale medewerkers van het RVO-wereldwijde buitenlandnetwerk. Houd hiervoor hun website in de gaten.
 • Aanbieden van de app ‘NL exporteert’ voor op uw smartphone (beschikbaar op iOS en Android). Dé app voor startende en ervaren ondernemers met internationale ambities.

World Trade Center Twente

Het World Trade Center Twente (WTC Twente, locatie Hengelo) is een onderdeel van de World Trade Centers Association (WTCA), met 300 vestigingen in bijna 100 landen. Het is een platform voor internationaal ondernemen. De WTC Twente ondersteunt de leden van haar business club die internationaal zaken (willen) doen met behulp van:

 • handelsinformatie;
 • trainingen en bijeenkomsten; 
 • ondersteuning bij het leggen van internationale contacten; 
 • handelsmissies.

Netwerk van Gemeente Enschede

Gemeente Enschede heeft een internationaal netwerk met drie partnersteden (Münster, Duitsland; Palo Alto, Verenigde Staten & Dalian, China). Wilt u ondernemen in één van onze partnersteden, dan kunnen wij u ondersteunen. Wij hebben in alle drie onze partnersteden een netwerk opgebouwd met overheden en intermediaire zakelijke organisaties. We zetten deze organisaties hieronder voor u op een rij.

De partnersteden van gemeente Enschede hebben ieder hun eigen interessante markt. Hieronder vindt u per partnerstad aanspreekpunten bij interesse in internationale handel.

Münster en de Euregio: kansen vlak over de grens

Gezien onze gunstige ligging wordt er ook over de grens met Duitsland samengewerkt op het gebied van ondernemen (in het bijzonder voor bedrijven in HTSM, chemie, logistiek en met name de maakindustrie). U kunt hierover meer lezen bij de volgende organisaties:

 • Wirtschafsförderungen
  Voor meer informatie over bijvoorbeeld mogelijke vestigingslocaties of mogelijkheden om te netwerken kunt u bij de lokale Wirtschaftsförderungen terecht. Een lijst van de aangrenzende Wirtschaftsförderungen vindt u op het overzicht van Münsterland.

 • Duits-Nederlandse Handelskamer
  Voor meer informatie over zakendoen in Duitsland kunt u ook terecht bij de Duits-Nederlandse Handelskamer. Bovendien kunt u hier meedoen in interessante webinars over bijvoorbeeld de zakelijke cultuur in Duitsland of Duits arbeidsrecht.

 • Industrie und Handelskammer
  De regionale Kamer van Koophandel over de grens is de Industrie und Handelskammer. De meest nabijgelegen IHK regio’s zijn die van Nord Westfalen en die van Osnabrück-Emsland-Grafschaft Bentheim.

 • GrensWerk
  GrensWerk in Gronau is een samenwerking tussen gemeente Enschede, Arbeidsagentur Coesfeld, Werkplein Twente, het UWV en de Euregio. Dit samenwerkingsverband helpt zowel werknemers als werkgevers om maximaal te profiteren van de mogelijkheden die een grensoverschrijdende arbeidsregio biedt (zoals werk zoeken over de grens, of personeel vanuit Duitsland aantrekken).

 • IKT & AIW
  Het IKT en AIW zijn beide ondernemersverenigingen, die als doel hebben om ondernemers onderling te verbinden, maar ook met overheden, kennisinstellingen en andere netwerken. Zoals de namen al aangeven richt Stichting Industriële Kring Twente (IKT) zich hierbij op Twente, terwijl het Aktive Unternehmen im Westmünsterland de focus legt op Westmünsterland.

Palo Alto: de ‘place to be’ voor innovatieve ondernemers en startups

Gemeente Enschede is al sinds 1980 een partnerstad van  Palo Alto. Dit houdt in dat we economische samenwerking stimuleren op verschillende gebieden (zoals bijvoorbeeld technologisch onderzoek of innovatie ecosysteem). Mocht u met uw onderneming de samenwerkingskansen in Silicon Valley willen verkennen, dan kunnen de volgende organisaties u van dienst zijn:

 • Nederlands Consulaat San Francisco
  Bij het Nederlands Consulaat in San Francisco kunt u terecht voor ondernemersvragen. Het consulaat zet zich in voor Nederland in de dertien westelijke staten van de VS, waar Palo Alto (California) onder valt. 
   
 • World Trade Center en in Northern California
  Zowel het WTC in San Francisco als het WTC Northern California in Sacramento ondersteunen haar leden bij internationale handel. Het WTC Twente introduceert u graag in deze netwerken.
   
 • Silicon Valley Playbook
  Misschien wilt u uw bedrijf uitbreiden naar Silicon Valley, of hier juist een nieuwe onderneming starten. Bedenk dat dan het ecosysteem hier kan verschillen met het ecosysteem in Nederland. Het Silicon Valley Playbook helpt hierbij als een handleiding. Door middel van testimonials van ondernemers die hier al zaken doen geeft het Playbook antwoord op al uw vragen.
   
 • Holland In The Valley
  Holland in the Valley is een netwerk van Nederlandse en Amerikaanse ondernemers, universiteiten en overheidsinstellingen. Tezamen zorgen zij ervoor dat er verbindingen worden gelegd én versterkt tussen Nederland en Silicon Valley.
   

Dalian: één van de belangrijkste Chinese ICT markten 

In Dalian zit een Nederlands handelskantoor (Netherlands Business Support Office, NBSO). NBSO’s zijn de lokale ‘oren en ogen’ voor Nederlandse ondernemers. De medewerkers van dit handelskantoor kunnen u helpen met marktinformatie en het vinden van contacten in China, Dalian. De NBSO Dalian focust zich op machinebouw, energie, scheepvaart en scheepsbouw, ICT en land- en tuinbouw.

Jaarlijks vindt onder leiding van de Provincie Overijssel een handelsmissie plaats naar Shenyang, de hoofdstad van Liaoning, en naar Dalian. Twentse ondernemers die de Chinese markt willen verkennen hebben dankzij de begeleiding door de overheid makkelijk toegang tot het Chinese bedrijfsleven. De missie wordt georganiseerd door Oost NL, vanuit het exportstimuleringsprogramma GO4EXPORT.

Voor overige informatie over de partnersteden van Enschede:
Dayenne Smolders, sr. adviseur internationaal vestigingsklimaat, d.smolders@enschede.nl