Ontheffing verkeersmaatregelen (art. 87 RVV)

U kunt een ontheffing aanvragen voor een beperkt aantal verkeersregels en verkeerstekens. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens leest u in artikel 87 waarvoor dit mogelijk is. Enkele voorbeelden zijn een ontheffing voor het gebruiken van een fietsstrook of ontheffing om stil te staan met uw voertuig op een plek waar dit volgens de verkeerregels niet mag.

Een ontheffing voor verkeersmaatregelen wordt alleen verleend als u kunt aantonen dat u deze nodig heeft voor een goede uitvoering van uw werkzaamheden of activiteit.

Onder het tabblad Voorwaarden leest u voor welke verkeersregels en verkeerstekens een ontheffing kan worden aangevraagd en welke bijlage(n) er met de aanvraag meegestuurd moeten worden.

Voor uw aanvraag voor een RVV ontheffing kunt u gebruik maken van onderstaand aanvraagformulier:

Aanvraagformulier ontheffing RVV (pdf)

Het volledig ingevulde aanvraagformulier stuurt u, samen met de benodigde bijlage(n), per e-mail naar postbus20@enschede.nl.

Een digitale aanvraag kunnen wij sneller in behandeling nemen dan wanneer u deze per post indient. Wilt u toch een RVV ontheffing per post indienen, stuur in dat geval de volledig ingevulde en ondertekende aanvraag samen met de benodigde stukken naar:

Gemeente Enschede
Postbus 20
7500 AA ENSCHEDE

voor een ontheffing per voertuig:

  • voor een periode van maximaal een week: € 91,25
  • voor een periode van maximaal één maand: € 126,75
  • voor een periode van maximaal een half jaar: € 243,35
  • voor een periode van maximaal één jaar: € 380,25

Houdt u bij het aanvragen van een RVV ontheffing rekening met een afhandeltermijn van uiterlijk 3 weken.

In artikel 87 van het  Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat beschreven voor welke verkeersregels en verkeerstekens een ontheffing kan worden aangevraagd.

Bij uw aanvraag vragen wij u om de onderstaande bijlage(n) mee te sturen:

  • Van elk voertuig een kopie van het kentekenbewijs.
  • Doet u als taxibedrijf een aanvraag? Stuurt u dan ook een kopie van uw taxivergunning mee.
  • Vraagt u ontheffing voor de busbaan? Stuurt u dan een foto mee van het voertuig waarvoor u ontheffing vraagt (geldt niet voor taxibedrijven).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.