Naar het HBO

Voor HBO-studenten heeft Enschede veel te bieden.

Op hogeschool Saxion kunnen studenten terecht voor een breed scala aan opleidingen. Getalenteerde muzikale of kunstzinnige studenten kunnen terecht bij één van de twee ArtEZ-Hogescholen voor de Kunstenscholen: het conservatorium of de kunstacademie.

Keuzegids HBO

Een geschikte hbo-opleiding vinden is niet eenvoudig. Want er zijn tientallen hogescholen en honderden bachelors. Welke studie past bij jou? Waar steek je echt nuttige kennis en vaardigheden op? En hoe zit het met de kans op werk? Antwoorden op die vragen staan in de Keuzegids HBO Voltijd, de enige gids die de kwaliteit van alle opleidingen vergelijkt.

Kosten

Naar school gaan en studeren kost geld. Soms kan de overheid daar een handje bij helpen, met bijvoorbeeld studiefinanciering. Op deze internetpagina vind je websites om je geldzaken te regelen en om inzicht te krijgen in wat het nu allemaal kost. Behalve de schoolkosten (boeken, schriften, enzovoort) moeten leerlingen van zestien jaar en ouder ook les- of cursusgeld betalen. De kosten variëren per opleiding.

Tegemoetkoming in kosten

Als je de kosten van de opleiding niet of slechts gedeeltelijk kunt betalen, kunnen je ouders voor een kind tot achttien jaar een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). In aanmerking komen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, het soort school en het aantal kinderen in het gezin.

Studenten vanaf 18 jaar kunnen via www.duo.nl studiefinanciering aanvragen.