Kies een beroep

Weet jij al wat je later wilt worden ? Of welke studie je wilt gaan doen? Een opleiding kiezen gaat niet vanzelf, maar is wel belangrijk!

Maak eens een interessetest en bezoek open dagen. Praat met je ouders, je vrienden, je leraren en vooral met studenten. Zij weten al hoe het is om een opleiding te volgen.

Maak de juiste keuze

De beroepskeuze die je maakt is zeer bepalend voor je leven, een groot gedeelte daarvan breng je immers werkend door. De keuze voor een beroep is er dan ook niet één die je zomaar even maakt, en als je erachter komt dat je voor het verkeerde beroep hebt gekozen is het des te belangrijker om goed na te denken over de volgende stap.

Nuttige websites

Er zijn veel websites die inzicht geven en helpen bij het maken van de juiste keuze.

  • Doe eens één van de vele nuttige testen op www.123test.nl/beroepskeuze.
  • Of kies voor een beroepskeuzetest op basis van cartoons; te vinden op www.jobpersonality.com.
  • www.startstuderen.nl - Op de middelbare school moet je al een sector (VMBO) of een profiel (HAVO-VWO) kiezen. Dit geeft richting aan een latere beroepskeuze. Op deze website vind je informatie over profiel- en beroepskeuzes die je kunt maken.
  • www.studiekeuze123.nl - In het Stappenplan van Studiekeuze123 vind je allerlei tips die je helpen bij het maken van je studiekeuze.
  • www.keuzegids.org - De Keuzegids is de enige onafhankelijke gids die de kwaliteit van opleidingen kritisch beoordeelt en vergelijkt. Iedereen die een vervolgopleiding kiest of bij die keuze helpt, vindt in de Keuzegidsen MBO, HBO en Universiteiten een deskundige en prettige hulp.

Voorlichtingsfilmpjes

Er zijn drie voorlichtingsfilmpjes gemaakt over de stap naar het voortgezet onderwijs:

Naar het voortgezet onderwijs - deel 1

Naar het voortgezet onderwijs - deel 2Naar het voortgezet onderwijs - deel 3