Twente goes Techno

Van 16 t/m 20 november 2015 bezochten leerlingen uit het voortgezet onderwijs technische bedrijven tijdens Twente goes Techno, met het doel een boeiend en juist beeld over techniek te geven. Jongeren denken nog vaak dat techniek vies werk is. Twente goes Techno wil dat beeld graag veranderen door leerlingen te laten ‘ruiken’ aan de techniek in diverse bedrijven. Jongeren komen er zo achter dat werken in de techniek leuk en interessant is. Bovendien krijgen ze een indruk van de sfeer binnen een bedrijf en de verschillende beroepen die binnen een bedrijf bestaan.

Twente goes Techno vindt jaarlijks plaats en past binnen de ‘Twenty days of technology’. Het project is een initiatief van samenwerkende partners: kennis- en adviescentrum S-BB, de Koninklijke Metaalunie, Werk en Vakmanschap, de gemeenten Hengelo, Enschede en Borne, Opleidingsbedrijf Metaal en Vmbo Carrousel Twente.

Het project is zeven jaar geleden begonnen onder de naam Hengelo goes Techno. Mede dankzij 34 actieve bedrijven is dit een succesvol project geworden. Sinds 2014 is ook de Gemeente Enschede aangesloten bij dit project. Daarom is de naam veranderd in Twente goes Techno. In Enschede doen 26 technische bedrijven mee aan dit project. Dit jaar hebben er in deze stad 650 leerlingen meegedaan aan dit project.  Per klas hebben ze twee (technische) bedrijven bezocht.

‘Ik juich het initiatief Twente goes Techno zeer toe. Het doel is om leerlingen een reëel beeld te geven van het technische bedrijfsleven’, zegt de Enschedese wethouder Onderwijs Eelco Eerenberg.

TV Enschede heeft in de week van Twente goes Techno Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions en Irma Heetbrink van de gemeente Enschede geïnterviewd. Bekijk hier het interview.

We kijken zeer tevreden terug op een succesvol verlopen week Twente goes Techno en willen hierbij alle bedrijven die hebben deelgenomen heel hartelijk danken voor het ontvangen en rondleiden van de leerlingen!

Bekijk hieronder alle deelnemende bedrijven:

Abbink Boekelo B.V.

Tijdens Twente goes Techno zijn twee groepen leerlingen langsgekomen voor een kijkje in hun technische keuken. De jongens kwamen van de Wissel en het Bonhoeffer College. De eerste groep kreeg nog een glimp mee van de opnames voor de Twentse Duurzaamheidsprijs. Beide groepen werden bijgepraat over Abbink Boekelo Wegenbouw en hun duurzame alternatief voor asfalt, Ecofalt. Ze kregen een rondleiding door de werkplaats en uitleg over de machines. Bovendien namen ze een kijkje op de Oude Veenweg, waar ze bezig zijn met het opknappen van de weg. Een mooie manier om jonge talenten te interesseren voor het vak! 

Ankerslot B.V.

Ankerslot is producent van veilige versluitingen en gebruiksvriendelijke, schaalbare elektronische toegangscontrolesystemen. Ankerslot ontwikkelt, produceert, levert en onderhoudt duurzame oplossingen voor professioneel maatwerk en voor complexe sluitplannen. Deze systemen worden succesvol toegepast in de woningbouw, kantoren, ziekenhuizen, zorginstellingen en de industrie.
 
Ankerslot streeft naar een veilige woon-, leefomgeving en werkomgeving én heeft de visie dat “het openen van deuren veilig, betrouwbaar en gemakkelijk” moet zijn. Ze zijn specialist op het gebied van mechanische versluitingen. 

 

Apollo Vredestein B.V.

Apollo Vredestein B.V. maakt onderdeel uit van Apollo Tyres Ltd uit lndia. Apollo Tyres is een multinational met kantoren en productielocaties in onder meer India, Zuid-Afrika en Nederland. Het is een jonge, ambitieuze en dynamische organisatie die trots is op haar unieke identiteit. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Indiase stad Gurgaon.  
 
Het Nederlandse Apollo Vredestein B.V. heeft haar hoofdkantoor in Enschede en ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige banden onder de merknamen Apollo en Vredestein. Dit gebeurt via een uitgebreid internationaal netwerk van eigen vestigingen in Europa en Noord-Amerika. 

 

Biomass Technology Group B.V. (BTG)

BTG Biomass Technology Group B.V. is actief binnen de biomassa en bio-energie sector.
BTG is een onafhankelijk, privaat bedrijf dat zich de afgelopen 25 jaar heeft gespecialiseerd in de omzetting van biomassa in brandstoffen, energie en biobased grondstoffen. BTG heeft haar activiteiten gestructureerd in twee business units met als belangrijkste pijlers:

Consultancy & Projectontwikkeling
Onderzoek & Technologieontwikkeling

Deze unieke combinatie van business units is de basis voor het verschaffen van zeer innovatieve en commercieel aantrekkelijke diensten.

Clear flight Solutions

Het bedrijf Clear Flight Solutions maakt robotvogels, zogenoemde robirds. Deze op afstand bestuurbare mechanische vogels worden ingezet om echte vogels te verjagen.

 

 

 

Demcon

Demcon is een high-end technologieleverancier. Focusgebieden zijn hightech systems en medical devices. De kernactiviteiten zijn ontwikkeling, productie, OEM-activiteiten.

 

 

 

Dupo Enschede B.V.

Dupo BV is toeleverancier voor technische halffabrikaten uit kunststof en metaal. DUPO biedt een zeer breed scala van kleine spuitgietproducten en is specialist in technische kunststof,- en metalen onderdelen voor diverse toepassingen.
Cross-industrie, vooral gericht op de (kantoor) meubelindustrie, maar ook in tal van andere sectoren zoals retail / winkelinrichting, projectmeubilair, displays, schoolmeubilair, machinebouw, metaalconstructies etc.
Dupo Plastics B.V. is een full service spuitgietbedrijf. Zij begeleiden de klant vanaf het allereerste idee
tot aan het eindproduct.

Emondt Koeltechniek B.V.

Interieurprojecten, Koeltechniek, Airconditioning en Klimaatbeheersing, Service en Onderhoud.

Emondt en Emondt Multiclima in Enschede is een bedrijf met een unieke combinatie van koel/vriestechniek, interieurprojecten, airconditioning, klimaatbeheersing, onderhoud & service.
Op dit moment werken we met een team van enthousiaste professionals aan opdrachten met een grote diversiteit in omvang en complexiteit. Binnen onze organisatie beschikken we over de capaciteiten om zowel het ontwerp, de technische uitvoering, de realisatie en toepassingen als ook later het onderhoud en storingen uit te voeren.

 

Geas Energiewacht

Op dinsdag 17 november en donderdag 19 november kwamen er in totaal zo’n 30 leerlingen van het Bonhoeffer college te Enschede in het kader van Twente goes Techno, Geas Energiewacht bezoeken.

Geas Energiewacht doet voor de eerste keer mee en heeft een leuk programma georganiseerd in samenwerking met de opleidingscoördinator Marco Lammers, die de leerlingen meeneemt in de praktijk. De servicemedewerkers Linda Nellessen en Cemil Yaldiz laten de leerlingen ervaren hoe hun werkdag eruit ziet en wat zij zoal nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.  

Gemeente Enschede Binnensport

Techniek in de sporthal. Wat komt hier bij kijken?
De afdeling binnensport is verantwoordelijk voor de veiligheid, onderhoud en inrichting van de sporthallen en gymzalen. De leerlingen hebben de verschillende voorbeelden hiervan zelf kunnen beleven.

 

GME Engineering

GME is een specialist in hoogwaardige fijnmechanica in de drie werkvelden engineering, productie en assemblage.
Sinds 1949 vervaardigt de afdeling productie zeer complexe en nauwkeurige verspaningsproducten, waarbij het accent ligt op het man-arm produceren (24/7 productie), voornamelijk op 5-assig freesgebied.

Aanvullend aan de productie kan de afdeling Assembly & Testing fijnmechanische systemen op moduleniveau en als complete system-supplier op afroep leveren.
Op de afdeling Engineering & Projects worden complete fijnmechanische machines ontwikkeld. Vanaf het pakket van eisen tot aan het compleet uitgewerkte tekenpakket met daarbij behorende software / besturing en evt. montagehandleiding, o.a. voor medische toepassingen en laboratoria.

Graf Holland B.V.

Graf Holland B.V. maakt metalen precisie-onderdelen voor de internationale textielindustrie. Graf Holland BV is gevestigd in Enschede en werkt in het bedrijfsleven al meer dan zestig jaar ten dienste van de internationale markten. Graf Holland is vooral een productie-installatie. 130 hooggekwalificeerde medewerkers produceren onze metalen precisie-onderdelen voor de internationale textielindustrie.
Draadtrekken , walsen, snijden en geavanceerde warmtebehandeling zijn de belangrijkste technologieën die worden gebruikt in onze fabriek .

Hodes Bouwsystemen B.V.

Hodes is geen traditionele aannemer, maar een gespecialiseerde aanbieder van huisvestingsoplossingen voor wonen, zorgen, leren, werken, winkelen en ontspannen. Hodes is op dit moment bezig met een project om units te maken voor de vluchtelingen.

 

Impossible B.V.

Impossible is het enige bedrijf in de wereld voor het produceren van instant film voor klassieke ™ Polaroid camera's. Zij renoveren deze camera's op eigen workshops in de VS en Europa. Impossible is de uitvinder van het Instant Lab om de kloof tussen analoge en digitale fotografie te overbruggen.

 

 

Koninklijke Grolsch N.V.

Grolsch heeft een eigen smaak en een eigen geluid. Op de website vind je alles over de bieren, events, acties en de rijke historie die teruggaat tot 1615.

 

 

 

 

Orion Beton B.V.

Orion Beton BV is producent van prefab betonproducten, zoals traditioneel gewapende- en voorgespannen breedplaatvloeren, balkbodems, unitvloeren, agrarische elementen en specials.

 

Roberine

Machinefabriek waar maaiers worden gemaakt.
De machines van Roberine worden gebouwd in Enschede in een van de modernste fabrieken van Europa. De wijze van produceren is dezelfde als die van de meest toonaangevende autofabrikanten ter wereld. Hierdoor zijn we ook in staat om die nieuwe norm te kunnen leveren. Elke Roberine is gebouwd om in elk opzicht het beste te presteren. Ook dat zit in de oorsprong van het merk.

Saxion Fablab Enschede

FabLab Enschede is het eerste FabLab in Overijssel. Elk FabLab heeft een eigen identiteit. FabLab Enschede legt de focus op Smart, High Tech en Textiel en sluit aan bij het speerpunt waar Saxion zich de komende jaren op richt: Living Technology. Oftewel het succesvol toepassen van innovatieve technologie in onderwijs en onderzoek. Oost-Nederland is de plek waar Living Technology onlosmakelijk deel uitmaakt van de infrastructuur. Saxion speelt daarin een cruciale rol door wetenschappelijke kennis en inzichten te vertalen naar toepassingen voor de maatschappij.

Sealed Air – Diversey

SealedAir - Diversey is een producent van reinigings- en desinfectieproducten.
Ze verkopen niet alleen producten. Maar in plaats daarvan zijn ze een op kennis gebaseerde leverancier die wordt ondersteund door duizenden wetenschappers , ingenieurs , apparatuur , toepassingen en experts uit de industrie.
En ook door state-of- the-art laboratoria. Dit alles maakt dat zij als organisatie zeer gemotiveerd zijn om op maat gemaakte oplossingen te bedenken voor hun klanten.  

Strukton Rolling Stock B.V.

Strukton biedt technologische oplossingen voor rolling stock. Dit zijn treinen, trams en metro's.
Strukton Rolling Stock heeft een unieke positie in de wereld als het gaat om de ontwikkeling, productie en levering van aandrijfsystemen (traction converters), boordnetomvormers (auxiliary converters) en voertuigbesturingssystemen (TCMS).
Ook heeft Strukton Rolling Stock unieke kennis over de integratie van deze systemen en de ontwikkeling en productie van infrastructuur gerelateerde kasten en panelen.

TPRC

Onderzoeker Mark Bouwman gaf een presentatie namens TPRC aan de leerlingen om hen te informeren over Thermoplastische composieten. Verschillende demonstraties en monsters werden gebruikt om de leerlingen te laten zien hoe geavanceerde toepassingen kunnen worden gemaakt van deze speciale klasse van composietmaterialen.

Trimm

TriMM is een full-service internetbureau dat zich toelegt op alle aspecten in digitale dienstverlening, van advies tot hosting en alles er tussenin. Ze zijn gespecialiseerd in digital business development, marketing automation, hosting (acceleration), sites, portals, shops, campaigns en apps voor grote klanten zoals Philips, NXP Semiconductors, KPN, Universiteit Twente, ROC van Twente, Ten Cate en Pentair.

Universiteit Twente Leerlingenlab

Op de Universiteit Twente is een speciaal laboratorium voor leerlingen, het Twente Academy Leerlingenlab. In dit lab kan een docent met zijn/haar klas verschillende practica uitvoeren.

In het leerlingenlab kunnen leerlingen experimenten uitvoeren die op school niet mogelijk zijn, omdat de benodigde apparatuur bijvoorbeeld niet aanwezig is. Het is als het ware een verlengstuk van de practicumzalen op school. Hierdoor krijgen leerlingen een beter beeld van hedendaagse onderzoeksmethoden en technieken. Ook biedt het lab mogelijkheden voor nascholing en professionalisering van docenten in het voortgezet onderwijs.

Universiteit Twente Nanolab

Het MESA + Nanolab is een van 's werelds grootste nanotechnologie onderzoeksinstituten; en het is het grootste onderzoeksinstituut op dit gebied in Nederland. Een totaal van 525 onderzoekers werken samen aan cutting-edge onderzoek op het hoogste niveau.

Van der Molen beveiligingstechniek B.V.

Van de Molen is een professioneel opererend beveiligingsbedrijf.
Zij dragen zorg voor projectie/ontwerp, aanleg en onderhoud van technische beveiligingssystemen en geven deskundig advies over wet-en regelgeving rondom deze systemen.

 

 

 

Zeton

Zeton bouwt pilot plants van het ontwerp tot en met de bouw, en dat is uniek. De medewerkers zijn dus van het begin tot het eind bij het product betrokken. Duurzaamheid is daarin steeds vaker het sleutelwoord: klimaatvriendelijke chemische halffabricaten, of recyclebare polymeren uit hernieuwbare grondstoffen die gebruikt worden voor duurzame oplossingen in de verpakkings- of vliegtuigindustrie. Of nieuwe materialen die uit afval worden geproduceerd. Met de pilot plants die Zeton bouwt, zijn bedrijven in staat om een productconcept te vertalen in de eerste daadwerkelijke hoeveelheden van een bepaald product. Dit levert waardevolle informatie op om later een grootschalige fabriek te kunnen ontwerpen. Elke pilot plant is een unieke proeffabriek die klantspecifiek wordt ontworpen.