Ongedierte zoals ratten, muizen en wespen

Bij overlast van ongedierte in of rond uw huis bent u zelf verantwoordelijk voor bestrijding of wegnemen van de overlast.

Het gaat om ongedierte zoals wespen, vlooien, ratten, muizen, kakkerlakken, faraomieren en wandluizen.

Ratten en muizen

U moet samen met uw buren zorgen dat er geen overlast is van ratten en muizen. Probeer bij overlast daarom eerst alle tips van Twente Milieuexterne-link-icoon uit. Als deze tips niet helpen, neem dan contact op met Twente Milieu.

Wespen

De eventuele aanpak van wespen op uw eigen terrein kunt u (tegen betaling) laten doen. Door een bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanpak van ongedierte. Heeft u erg veel last van een wespennest in de openbare ruimte, dan kunt u een melding doenexterne-link-icoon.

Bijenzwermen

Ziet u een bijenzwerm, neem dan contact op met een lokale bijenhouder (imker). De bijenhouder kan de zwerm voor u ophalen. Bijenhouders Enschede.externe-link-icoon

Muskusratten

Ziet u een muskusrat, doe dan een melding bij Waterschap Vechtstromenexterne-link-icoon.

Eikenprocessierups

Meld overlast van de eikenprocessierups.

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden. Zoals steenmarters, vleermuizen en roeken. Hiervoor gelden speciale regels.

Steenmarters

Steenmarters mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt overlast door steenmarters, zoals knagen aan autokabels, tegenhouden. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. De spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Vleermuizen en roeken

Alleen bij erg grote overlast doet de gemeente een onderzoek. Onderzocht wordt dan of een aanpassing in uw buurt een oplossing kan zijn.