Ongedierte zoals ratten, muizen en wespen

Heeft u last van ongedierte in of rondom uw huis, dan bent u altijd zelf verantwoordelijk voor de bestrijding of het wegnemen van de overlast.

Het gaat om ongedierte zoals wespen, vlooien, ratten, muizen, kakkerlakken, faraomieren en wandluizen.

Ratten en muizen

U bent samen met uw buren verantwoordelijk voor het voorkomen van ratten en muizen. Probeer daarom eerst alle tips van Twente Milieu uit. Heeft u alle tips gevolgd en toch nog last van ratten of muizen, neem dan contact op met Twente Milieu. Tips Twente Milieu bekijken.

Wespen

Bestrijden van wespen op uw eigen terrein kunt u (tegen betaling) laten doen door een gespecialiseerd ongediertebestrijdingsbedrijf. Heeft u (ernstige) last van wespennesten in de openbare ruimte, doe dan een melding openbare ruimte.

Bijenzwermen

Neem contact op met een lokale bijenhouder (imker). Deze kan de zwerm voor u ophalen. Bijenhouders Enschede.

Muskusratten

Ziet u een muskusrat, doe dan een melding bij Waterschap Vechtstromen. Muskusrat melden.

Eikenprocessierups

Heeft u last van de eikenprocessierups, meld overlast eikenprocessierups

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden. Zoals de steenmarter en vleermuizen, maar ook roeken. Hiervoor gelden speciale regels:

Steenmarters

Steenmarters mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt overlast (knagen aan kabels in de auto) door marters voorkomen. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. De spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Vleermuizen en roeken

Alleen bij zeer extreme overlast kan de gemeente onderzoeken of een aanpassing in uw buurt een oplossing kan zijn.