Ook in 2024 weer volop actie in de binnenstad

17 januari 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

In de zomer van 2022 is het Actieplan Binnenstad in samenwerking met bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren vastgesteld. Dit actieplan is sindsdien een leidraad geweest voor de binnenstadspartners en de gemeente om te werken aan een bruisende binnenstad.

Zo is er in de zomer €400.000,- beschikbaar gesteld door de raad voor een vernieuwd Stimuleringsfonds. Dit fonds geeft subsidies aan initiatieven vanuit de stad op vier gebieden:

  1. Meer groen of verlichting aan te brengen in de stad.
  2. Het organiseren van ontmoetingsactiviteiten, zoals een kerstmarkt. 
  3. Het verbeteren van gevels.
  4. Het starten van een experiment in de binnenstad.

Voor 2024 en 2025 is er weer 4 ton beschikbaar. Winkeliersvereniging Winkelhart en horecavereniging VHSE hebben in de zomer van 2023 besloten om een binnenstadsorganisatie op te richten. Bovenaan de prioriteitenlijst stond het vinden van een binnenstadsmanager, die zich inzet voor de partners uit de stad. In september heeft Roeland Gringhuis deze rol op zich genomen. Dit voorjaar zal de binnenstadsorganisatie al opgericht worden om zich in te zetten voor de binnenstad!

Visie gebied Brammelerdwarsstraat en de Korte Hengelosestraat

In 2023 werd er hard gewerkt aan de visie op het gebied rondom de Brammelerdwarsstraat en de Korte Hengelosestraat. Concordia, Theater Sonnevanck en ROC Twente hebben de wens uitgesproken om zich in de oude V&D te huizen, de parkeergarage wordt aangepakt en er worden tientallen woningen ontwikkeld. De gemeente heeft het daarnaast, samen met vastgoedeigenaren, €3.2,- miljoen als subsidie vanuit het dat het Ministerie van Economische Zaken binnengehaald. 

Vooruitblikken met Carolien, Roeland, Duco en Jeroen

Januari is traditioneel een moment om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Wij spraken vier bekende gezichten die zich ook het komende jaar volop inzetten om de binnenstad een stukje mooier te maken.

Carolien van Snellenberg, projectleider van het Stimuleringsfonds, heeft afgelopen jaar veel initiatieven aangejaagd. “Ik hoop dat het in 2024 zichtbaar wordt wat voor technologisch en creatieve stad Enschede is. Er zijn in de laatste maanden van 2023 gave projecten gesubsidieerd. Dit jaar zal de binnenstad dienstdoen als proeftuin voor een paar toffe experimenten van Enschedese bedrijven. Ook zijn er nog veel gevels in de binnenstad die verbeterd gaan worden. Bij deze roep ik pandeigenaren op om ook in het nieuwe jaar volop gebruik te maken van de subsidie voor gevelverbetering!”

Roeland Gringhuis wenst iedereen een gezond en gelukkig 2024, waarin de samenwerking in Enschede tussen alle partners en de gemeente nog beter wordt. “In 2024 start het onderwijsprogramma Toekomstgericht Retailmanagement & Leiderschap. Heel gaaf dat we dit programma, verzorgd door Saxion Hogeschool, het komende jaar aanbieden aan onze eigen lokale ondernemers. Verder hoop ik, geheel persoonlijk, op een jaar met mooi weer. Zodat Enschedese evenementen in de binnenstad druk bezocht worden!”

Duco Hoek, accountmanager bij het ondernemersloket, is een bekend gezicht voor ondernemers uit de binnenstad. Hij onderschrijft de wens van Roeland dat de opleiding voor ondernemers succesvol wordt. “Ik wens ook dat meer plaatselijke ondernemers de moed hebben om te beginnen. Dit voorjaar starten wij een traject om beginnende ondernemers de markt op te begeleiden. Als dit allemaal goed gaat, ben ik eind van het jaar nog blijer dan dat Twente Europees voetbal haalt.”

Wethouder Jeroen Diepemaat van stadsdeel Centrum kijkt positief terug op afgelopen jaar: "We hebben in 2023 veel mooie dingen neergezet. Hiervoor wil ik graag alle samenwerkingspartners, ondernemers, wijkraden en inwoners bedanken. Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest. En tot slot roep ik graag iedereen met goede ideeën voor het centrum op om met dezelfde energie te blijven werken aan onze prachtige binnenstad. Heb je een goed idee? Meld je dan bij ons. Want wie weet wordt 2024 wel het jaar waarin jouw plan werkelijkheid wordt."

Bekijk de Actieplan Binnenstad resultaten van 2023 in iBabs