GroenBlauw Kuipersdijk

Het klimaat verandert en het wordt steeds warmer, Daardoor komen extreme regenbuien vaker voor. Als het heel hard regent, kan de riolering in de Kuipersdijk en de straten eromheen al het water tegelijk niet kwijt. Putdeksels komen omhoog en de straten lopen onder. Het water kan zelfs de  huizen binnenstromen. Het verkeer, dus ook politie, ambulance en brandweer, kan dan niet meer door de straat. Dit probleem pakken we aan. Rondom de kruising van de Kuipersdijk met de Wethouder Beversstraat en de Van Deinselaan maken we ruimte voor natuur en water. 

Onze aanpak

We maken meer ruimte om regenwater op te vangen en geven de omgeving meer natuur.

We maken ruimte om regenwater op te vangen

 • Langs de Kuipersdijk aan de kant van Het Stedelijk Lyceum maken we de groenstrook tussen de weg en het fietspad dieper. Water kan van de weg daarheen stromen. Om de groenstrook te kunnen uitgraven, moeten de eikenbomen weggehaald worden. Deze bomen worden opnieuw geplant aan het Spaansland. In de groenstrook komen nieuwe esdoorns. Deze bomen kunnen beter tegen water dan eiken. Ook komen er verschillende soorten bloemen. 
 • Voor het Aquadrome (bij de kruising Kuipersdijk/Van Deinselaan) maken we de bestaande groenstrook dieper. Deze plek vangt het water op dat vanaf de Van Deinselaan naar de kruising stroomt
 • Langs de Wethouder Beversstraat (tegenover Het Stedelijk Lyceum) en het Spaansland maken we mooie, nieuwe groenstroken van 1 tot 2 meter diep. Als het heel hard regent stroomt het water uit de groenstroken van de Kuipersdijk en de Van Deinselaan hierheen. Het water trekt hier de grond in. Als het extreem hard regent voeren de groenstroken het water af naar de riolering. 
 • Ook op deze plaats moeten we een paar bomen (vooral eiken) weghalen om te kunnen graven. In de groenstroken komen verschillende nieuwe bomen, wilgenbosjes, grassen en bloemen
 • Op de hoek van de Kuipersdijk en de Wethouder Beversstraat leggen we een buis onder de Wethouder Beversstraat door. Aan de overkant, op de hoek van de Kuipersdijk en de Van Deinselaan leggen we een buis onder de Kuipersdijk door. Het water stroomt door deze buizen onder de weg door. Zo stroomt het water niet meer over de straat. Het water loopt van de groenstroken langs de Kuipersdijk en de Van Deinselaan door de buizen naar de diepe groenstroken aan de overkant van de straat.  

We geven de omgeving meer natuur

Als de werkzaamheden afgerond zijn is er in het gebied meer natuur dan nu. De groenstroken krijgen verschillende bloemen, planten en bomen. Deze zijn aantrekkelijk voor verschillende dieren, zoals insecten, vlinders en vogels. 

Hoe dit eruit ziet, kunt u bekijken op het ontwerp (klik op de afbeelding om deze groter te maken).

Planning

Waar we de komende maanden aan gaan werken ziet u op de faseringstekening (klik op de afbeelding om deze groter te maken).

 1. Vanaf 10 januari beginnen we met het graven van de groenstroken langs de Wethouder Beversstraat en het Spaansland. Van 11 tot en met 13 januari is op het Spaansland 1 kant van de weg afgesloten. Al het verkeer kan er nog wel gewoon langs.
 2. Tussen 14 en 20 februari plaatsen we een buis onder de Kuipersdijk door en verleggen we kabels en leidingen. Op de kruising van de Kuipersdijk, Wethouder Beversstraat en Van Deinselaan is het alleen mogelijk om rechtdoor te gaan op de Wethouder Beversstraat en de J.J. van Deinselaan. De noordkant en zuidkant van de Kuipersdijk zijn afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Ook verplaatsen we deze week de eikenbomen van de Kuipersdijk naar het Spaansland.
 3. Vanaf 21 tot en met 27 februari plaatsen we een buis onder de Wethouder Beversstraat door. De westkant van de kruising is dicht (Wethouder Beversstraat/Kuipersdijk). Het verkeer wordt omgeleid. 
 4. Tussen 28 februari en 20 maart werken we aan de Kuipersdijk voor het Stedelijk Lyceum. De noordkant van de kruising is afgesloten voor verkeer van het centrum naar de A35.
 5. We verwachten eind maart klaar te zijn met de werkzaamheden.  
 6. Later in het voorjaar worden de planten en bomen geplant en de bloemen ingezaaid.    

De planning kan anders worden door bijvoorbeeld het weer. Bewoners, bedrijven en organisaties in de buurt van de kruising brengen we op tijd op de hoogte.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer NTP.

Omleidingsroutes

Als de kruising is afgesloten, wordt het verkeer omgeleid. Bekijk de omleidingsroutes:

Contact opnemen

We proberen de overlast zo laag mogelijk te houden. Als u vragen heeft, iets wilt melden of als u informatie op deze pagina niet begrijpt, dan kunt u contact opnemen met projectmedewerker Olle ten Voorde. U kunt hem mailen via o.tenvoorde@stadlandwater.nl of bellen op 06 – 82 89 08 73. 

Enschede en het weer van de toekomst

 

Het weer is over dertig jaar anders dan nu.

 • Het wordt natter: er komen vaker zware regenbuien voor. Dit maakt de kans op wateroverlast groter. 
 • Het wordt heter: hittegolven komen vaker voor, duren langer en zijn heter. ‘s Nachts blijft het erg warm. De stad warmt op.  
 • Het wordt droger: er zijn lange perioden waarin het juist niet regent. De grond droogt uit en bloemen, planten en bomen verdrogen. 

We bereiden Enschede voor op het weer van de toekomst. De komende jaren maken we Enschede ‘groener’ en ‘blauwer’. We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen. En we maken meer ruimte om regenwater op te vangen. Bekijk de video om hier meer over te weten te komen.

Gemeente Enschede krijgt voor GroenBlauw Kuipersdijk een vergoeding van Provincie Overijssel.