Bij een vraag of probleem staat u niet alleen

30 oktober 2019

Er zijn momenten in het leven dat het niet even makkelijk gaat

Een scheiding, verlies van een partner, puberkinderen of financiële tegenvallers. Wie niet kan terugvallen op familie of vrienden staat niet alleen. Enschede heeft een goed georganiseerd netwerk van hulplijnen. En vaak dichterbij dan u denkt.

Kinderen en jonge moeders

Elk kind verdient een goede start. Voor jonge moeders die het gezellig vinden om andere moeders te ontmoeten en vragen te delen zijn er kruipgroepen en ontmoetingsgroepen. Alifa Welzijn biedt Opvoedondersteuning (OVOS) aan ouders en jonge moeders. Er kan gebruik gemaakt worden van cursussen, themabijeenkomsten of advies aan huis.

Opvoeding

Voordat kinderen volwassen worden, komen er allerlei vragen op u af waar een goed advies bij kan helpen. Schoolproblemen, zakgeld, gamen, uitgaan, vriendjes en vriendinnetjes. Maar ook in een gezinsleven kan veel veranderen. Ruzies thuis, scheiding, nieuwe partners, overlijden van opa of oma. Aan elke basisschool en middelbare school is een wijkcoach verbonden van het wijkteam. Via de school kan een gesprek worden aangevraagd. Tijdig aangeven van signalen voorkomt dat problemen groter worden.

Jongerenwerk

Bijna 40.000 inwoners van Enschede zijn jonger dan 25 jaar. Een groot deel daarvan is tussen de 12 en de 20 jaar. Een leeftijdsfase waarin veel gebeurt en te ontdekken valt. Alifa Jongerenwerk is er om die leeftijdsgenootjes te helpen opgroeien. Met activiteiten, sport, chillavonden kunnen jongeren zich uiten en uitleven. Hoe blijven ze zichzelf in groepsdruk? Omgaan met drank en drugs, wat is normaal en wat niet? De jongerenwerkers zijn een luisterend oor en kunnen zo mogelijk snel schakelen als er behoefte is aan hulp.

Budgetteam, hulp thuis en meedoen

Volwassenen en ouderen kunnen met alle hulpvragen terecht bij de wijkwijzer of het wijkteam van het stadsdeel. Dat kan zijn voor hulp bij het invullen van formulieren, budgetbegeleiding, eenzaamheid, rouwverwerking enzovoort. In stadsdeel Oost is de wijkwijzer Glanerbrug open op woensdagochtend in het Noaberhuus aan de Schipholtstraat. De wijkwijzer Velve-Lindenhof is elke dinsdag en donderdagmiddag in Lumen aan de Velveweg. Het wijkteam heeft een elke werkdag inloopspreekuur van 9.00 tot 10.00 uur in Servicecentrum Oost aan de Gronausestraat.