Duizenden tegels minder, grassen en water komen terug

stenen pad in de Kanaaljuffer met schanskorven
14 april 2021

Enschede start met het ontharden van de stad.

Als eerste van een reeks onthardingslocaties wordt de Kanaaljuffer in de wijk Cascade vergroend. Schanskorven en 700 vierkante meter stoeptegel maken plaats voor bloemen, planten, struiken en water.

Nieuwe groenstrook

De grijsblauwe stenen uit de schanskorven worden hergebruikt in het Eco-park en in plekken voor wateropvang aan de Zuid Esmarkerrondweg. Daarnaast maakt zo’n 700 vierkante meter aan stoeptegels plaats voor bloemen, planten en struiken. De natuurstrook die ontstaat wordt verlaagd. Zo kan dit gebied water opvangen wanneer het hard regent. Rondom de greppel worden verschillende soorten bloemen ingezaaid die goed zijn voor bijen en vlinders.

Klaar voor op de toekomst

Na de Kanaaljuffer volgen 26 andere plaatsen in de verschillende stadsdelen. Met deze aanpassingen bereiden we de stad voor op extreem weer. Zware regenbuien, hittegolven en droge perioden komen steeds vaker voor. Dit wordt de komende jaren alleen maar meer. Planten en bomen zorgen voor meer koelte op hete dagen dan stenen. Als water de bodem inzakt in plaats van in het riool verdwijnt, is dat beter tegen de droogte. Door meer ruimte voor natuur te maken, wordt Enschede aantrekkelijker, gezond, mooi en prettiger om in te leven, nu en in de toekomst. Zelf kunt u uw huis en tuin ook aanpassen. Kijk voor handige tips op groenblauwenschede.nl.