Help de vogels in de kou

roodborstje in de winter
17 februari 2021

Koning Winter heeft zich even stevig laten zien vorige week.

Pret voor velen, maar veel dieren hebben moeite met de kou. Ook de vogels in de tuin. Een leuke activiteit met kinderen is het maken van vetbollen, pindaslingers en vogelzaadhouders. Met vogelzaad zijn er enorm veel mogelijkheden om het praktisch in de tuin op te hangen. Zo kunt u halve sinaasappelschillen vullen, vetbollen maken of met een lege fles en twee plankjes een voederplaats maken. Met kinderen is het ook nog eens leuk om op te schilderen.

Pinda’s en rozijnen

Een pindaslinger maken is leuk voor de kinderen. Pinda’s kunnen afgewisseld worden met rozijnen en stukjes appel. Over pindaslingers gaan wel verschillende opvattingen. Sommigen menen dat de energie die het kost de pinda te openen, zwaarder is dan de opbrengst. Andere vogelliefhebbers moedigen de pindaslinger juist aan.

Snel en makkelijk

Vogels bijvoeren kan natuurlijk ook snel. Neem bij het boodschappen doen een pindanetje mee of vetbollen. Pindakaas is altijd een succes, maar dan wel zoutarm. En liggen er nog appels op de schaal die niet meer smaken? Prik ze aan een stok. De vogels zijn er dol op. Meer tips en ideeën vindt u op de website van natuurmonumenten en de vogelbescherming.

De foto is van Kevin van den Hoven, beeldbank Natuurmonumenten.