Kwijtscheldingen en toeslagen

03 maart 2021

Elke maand rondkomen is voor veel huishoudens niet vanzelfsprekend.

Rond 1 maart ontvangt iedereen een oproep om belastingaangifte te doen over het voorgaande jaar. Ook ontvangt iedere inwoner via het GBT de gemeentelijke belastingaanslag. Er kan zomaar iets veranderen in het huishoudboekje. Met wat hulp en aandacht zijn vervelende verrassingen te voorkomen. Belasting terug krijgen, zorgtoeslag, huurtoeslag, kwijtscheldingen. Je moet er maar lol en plezier aan hebben dit allemaal te weten en te volgen. Toch kan het helpen een avond uit te trekken om uit te zoeken waar u recht op hebt. Omdat normbedragen per jaar verschillen, voorkomt u dat u onverwacht een bedrag moet terugbetalen. 

Kwijtscheldingen

De gemeentelijke belastingaanslag en afvalstoffenheffing ontvangt u via het GBT. De aanslag ontvangt u eind februari. Hebt u een inkomen rond bijstandsniveau, dan hebt u mogelijk recht op kwijtschelding. Door een aantal makkelijke vragen te beantwoorden via de site gbtwente.nl is al duidelijk of dat zo is. Als uit de toets blijkt dat u voor kwijtschelding in aanmerking komt, kunt u hiervoor een aanvraag indienen.

Hulp

Laat brieven van instanties niet liggen, maar leg ze op volgorde. Noteer vast hoeveel inkomen u hebt (uitkering, AOW, toeslagen) en noteer ook of u schulden of betalingsregelingen hebt. Met uw gegevens kunt u hulp vragen bij de volgende instellingen. 

  • Hulp bij invoeren inkomstenbelasting: Belastingtelefoon 0800-0543.
  • Hulp bij belastingen voor 65-plussers: Alifa Welzijn Ouderen, via alifawelzijnouderen.nl
  • Ondersteuning mbt toeslagen: Het formulierenadviespunt van het diaconaal platform www.dp-enschede.nl, info@dp-enschede.nl en via telefoonnummer 06-51758005.
  • Humanitas Thuisadministratie kan ook helpen. Blijf niet rondtobben als u het overzicht bent kwijtgeraakt. Een vrijwilliger geeft u tijdelijke hulp bij uw administratie en helpt om zaken op een rijtje te krijgen en te houden. Google op thuisadministratie Humanitas en u komt meteen op de goede pagina.