Leuk idee? Wijkbudget helpt in de kosten

30 september 2020

Elke wijk in Enschede krijgt van de gemeente een eigen budget om te besteden in de eigen wijk.

De wijkraad of een bewonerscommissie beheert de pot. Zij beoordelen ook de ingebrachte ideeën. Naast een budget voor de wijk is er ook een bedrag beschikbaar in stadsdeel Oost voor ideeën die wijkoverstijgend zijn. Dat is het budget initiatiefkracht. Heeft u een goed idee, weet dan dat er mogelijkheden zijn voor financiering. Via de website jijmaaktdebuurt.nl is meer te lezen over wijkbudget en initiatiefkracht. Ook kunt u via deze site een aanvraag doen. Door de 1,5 meter maatregel zijn er minder aanvragen voor sociale activiteiten. Daarentegen zijn er wel aanvragen voor verbeteren van speelplekken, AED-aanschaf en AED-trainingen of kinderactiviteiten.

Initiatiefkracht

In stadsdeel Oost is dit jaar nog ruim 20.000 euro beschikbaar vanuit initiatiefkracht. Een aanvraag voor een bijdrage uit dit budget heeft als voorwaarde dat gebruikers of deelnemers uit meerder wijken er plezier van hebben. Zo is er een bijdrage geleverd aan het Ecopark, het omzetten van gras naar een bloemenveld, en een speeltoestel in het Wooldrikspark. Een aanvraagformulier initiatiefkracht is te verkrijgen door te mailen naar stadsdeelmanagementoost@enschede.nl

Hybrideveld

Een flinke investering is gedaan door de wijkbudgetcommisie Ribbelt-Stokhorst in het aanleggen van hybridegras in het Dahliaplantsoen. De jeugd uit de wijk bespeelt het veld intensief met als gevolg dat het merendeel van het jaar gevoetbald moet worden op zand. Met de aanleg van hybridgras, wat bestaat uit een basis van kunstgras aangevuld met natuurgras, is dit probleem voorbij.

Wijklunch

Op de foto bewoners van de wijk Velve-Lindenhof die deelnemen aan de wijklunch voor Coronatijd. De kookgroep van de Buurtkamer in Lumen verzorgt de lunches en maaltijden. Met hulp van wijkbudget is servies en kookgerei aangeschaft. Voorzichtig is weer gestart met de lunches en vanaf 12 oktober start de groep met afhaalmaaltijden. De volgende wijkmaaltijd is woensdag 7 oktober en de volgende lunch is 14 oktober. Vanwege de 1,5 meter maatregel kunnen er minder mensen meedoen, dus opgeven is noodzakelijk.

Attentie

Bewoners van Glanerbrug hebben de medebewoners van het Ariënshuis via wijkbudget getrakteerd op gebak. Het verzorgingshuis zat dit voorjaar in de lockdown. Met de smaakvolle attentie wilden de bewoners laten weten mee te leven met de oudere bewoners die in deze tijd geen visite konden ontvangen.