Open dag ISK de Dotterbloem

27 juni 2016

In september opent een tweede internationale schakelklas aan het Mekkelholtspad.

Ze komen uit Roemenië, Syrië, Noord Afrika, maar ook ‘gewoon’ uit Zwitserland. Kinderen en jongeren die met hun ouders naar Nederland zijn gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen.

Ze zijn leerplichtig en om goed mee te komen in het middelbaar onderwijs gaan ze eerst naar de Internationale Schakelklas. Woensdag 15 juni zette de ISK aan de Dotterbloemstraat de deuren open voor buren en belangstellenden.

Het lesprogramma is grotendeels gelijk als van andere middelbare scholen. Doel is in twee tot drie jaar te kunnen schakelen naar regulier onderwijs. Wiskunde, natuurkunde, Engels en Duits horen daar ook bij. Trots wordt gedemonstreerd wat is opgestoken. De leerhonger is groot. “Ze willen heel graag,” vertelt een docente. “Ze willen niet achterblijven.”

Hapjes en smoothies

In het gebouw is een leslokaal met vier keukentjes. De leerkracht staat stralend tussen de jongeren, die speciaal voor deze Open Dag hapjes en smoothies bereiden. Een keer in de zes weken krijgen ze kookles. De andere weken voedingsleer en gezondheid. “Hier lesgeven is de leukste dag van de week,” vertelt ze glunderend. “De kinderen zijn enthousiast en super beleefd. Van iedereen krijg ik een hand. Als de tijd om is gaan ze opgelaten naar buiten en roepen ze nog “Bedankt voor de les juf!” Daar krijg je toch energie van”.

Tweede locatie

In Enschede gaan ook kinderen uit andere Twentse gemeenten naar de ISK. De komende jaren is er een groei in leerlingen. In september opent aan het Mekkelholtspad een tweede locatie van de ISK van het Stedelijk Lyceum.