Vervangen essen Babybos Eschmarke

De gemeente gaat vijfhonderd essen in het Babybos in de wijk Eschmarke vervangen.

De gemeente gaat vijfhonderd essen in het Babybos in de wijk Eschmarke vervangen. De essen zijn getroffen door een schimmelinfectie. De kapwerkzaamheden worden gestart in de week van 25 januari

Het Babybos bestaat uit meer dan 2.000 bomen. De bomen staan symbool voor kinderen die geboren zijn in Enschede in het jaar 2000. Enkele jaren geleden werd het bos voltooid met een zuil met daarop alle namen van de kinderen uit het millenniumjaar.

In het Babybos zijn vier soorten bomen geplant: de linde, de zomereik, de tamme kastanje en de es. Elke boomsoort verwijst naar een seizoen van het jaar. Geconstateerd is dat alle vijfhonderd essen in het Babybos zijn aangetast door een schimmelinfectie. Deze schimmel tast de takaanhechting aan en hierdoor sterven de takken van de bomen af. Vervolgens tast de schimmel de stam van de boom aan.

Belangrijk voor de wijk

Het Babybos vormt samen met het ecopark een interessant leefgebied voor klein en groot wild, insecten en amfibieƫn. Bomen, struiken, gras, bloemen en water wisselen elkaar af in dit Twentse landschap. Het gebied is voor veel bewoners van de Eschmarke en Glanerbrug een mooi uitloopgebied. Nu de natuur in winterstand is, worden de werkzaamheden uitgevoerd. De bomen worden gekapt en afgevoerd. Na het bewerken van de grond worden voornamelijk berken geplant. De nieuwe bomen worden geplant door leerlingen van omliggende scholen tijdens de nationale boomfeestdag. Het opnieuw planten van essen is vanwege de schimmel niet mogelijk.