Open brief Roelof Bleker

Ter gelegenheid van zijn eerste 100 dagen als burgemeester van Enschede schrijft Roelof Bleker een open brief aan alle inwoners van de gemeente.

Beste inwoners,

Het is heel fijn om weer terug te zijn in Enschede. Dit is de stad waar onze kinderen zijn opgegroeid en waar ik me bovenal enorm thuis voel. Het is een voorrecht om burgemeester te zijn van onze prachtige gemeente. Ik wil u hartelijk bedanken voor een hernieuwd warm welkom in Enschede.

Tijdens mijn eerste 100 dagen als uw burgemeester heb ik veel mensen ontmoet en tientallen organisaties in alle delen van de gemeente bezocht. Diverse gesprekken en bezoeken hebben grote indruk op mij gemaakt. Zoals de vrijwilligers van het Proathuus in Twekkelerveld die dagelijks de lunch klaar maken voor honderden schoolkinderen. En de vrijwilligers van de kledingbank doen dagelijks mooi werk voor jong en oud.

Ook een recent bezoek aan een gezin in de stad maakte indruk. Ondanks de beperkte ruimte in huis, vangt het gezin twee Soedanese studenten uit Oekraïne op. Ze maakten een slaapkamer van één van de kinderen vrij voor deze studenten. Zo hebben in onze gemeente al ruim 200 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak gevonden bij een gastgezin. Verder zijn er vele inwoners die hulpgoederen hebben ingezameld.

Dat is de kracht van onze Enschedese samenleving. Wij zijn er voor elkaar en voor de mensen die onze hulp nodig hebben.

Dat doet mij terugdenken aan mijn tijd als wethouder in Enschede na de vuurwerkramp. Van dichtbij maakte ik toen mee hoe inwoners, ondernemers en de overheid nauw samenwerkten. Om de grote impact van de ramp te verwerken en met elkaar de wijk opnieuw op te bouwen.

Die enorme veerkracht en positieve instelling van inwoners 22 jaar geleden zie ik ook nu terug. We zitten in Enschede niet bij de pakken neer ondanks de grote uitdagingen. We lossen met elkaar de problemen op. Dat is een prachtige eigenschap, die we moeten koesteren. Zo kunnen we samen veel aan. Dat geeft mij een groot gevoel van trots op de inwoners van Enschede.

De trots voel ik als ik door de stad en onze dorpen wandel of fiets. De stad heeft zich de laatste tien jaar enorm ontwikkeld. Er is volop gebouwd en dat blijven we de komende jaren doen.

Nu de pandemie gelukkig voorbij is, bruist de binnenstad weer als vanouds. Het culturele leven is weer volledig tot bloei gekomen. De Grolsch Veste kolkt weer tijdens de wedstrijden van FC Twente. Met prachtige presentaties van het vrouwen- en mannenelftal dit seizoen. Na de zomerstop hebben we Europees voetbal in Enschede bij de vrouwen én bij de mannen: hoe mooi is dat!

Die trots op onze stad ervaar ik ook als ik in gesprek ben met onze mensen van de brandweer, de politie en de geneeskundige hulpdiensten. Zij staan dag en nacht klaar voor onze veiligheid en doen fantastisch werk voor een veilig Enschede.

Een veilig Enschede is voor mij topprioriteit. Drugsoverlast en ondermijnende criminaliteit zoals hennepteelt en uitbuiting van mensen horen niet thuis in Enschede. Het is niet alleen strafbaar, het zorgt voor onveiligheid en ellende. Daarom treden gemeente, politie en justitie daar tegen op. Zoals recent op meerdere plekken in Enschede is gebeurd.

Een andere belangrijk doel is zorgen dat alle inwoners in Enschede mee kunnen blijven doen. De sterk gestegen prijzen van energie en de boodschappen leiden tot financiële zorgen bij vele. Ik voel met al deze Enschedeërs mee. Samen met de gemeenteraad en het nieuwe college wil ik bereiken dat meer inwoners het financieel beter krijgen. Met met minder zorgen over de prijs van de dagelijkse boodschappen en stijgende woonlasten en met meer kansen voor de toekomst van hun kinderen.

Laten we de komende tijd vooral contact met elkaar houden. Om samen met u en met de gemeenteraad, het nieuwe college van burgemeester en wethouders en de gemeentelijke organisatie de goede dingen voor Enschede te doen.

Als uw burgervader ben ik er voor u. Als u met mij in gesprek wilt, kunt u bij mij terecht via www.enschede.nl/burgemeester. Of door te e-mailen naar r.bleker@enschede.nl of te bellen naar (053) 481 8010.

Alvast bedankt voor uw bericht.

Hartelijke groet,

Roelof Bleker
uw burgemeester