Opsporen van rioolverstopping
Weet u niet waar de verstopping van uw riool zit, loop dan de volgende punten langs:
- Informeer bij uw buren of zij ook problemen hebben. Zo ja, dan is de kans groot dat de verstopping in het gemeenteriool zit. Is dat niet het geval, dan zoekt u verder;
- Woont u in het buitengebied? Kijk eerst of de rode lamp op de schakelkast brandt. Is dat zo, staat het deurtje open of is de kast beschadigd, meld dit dan aan de gemeente. Is dat niet het geval, dan zoekt u verder;
- Op de perceelgrens (de grens tussen gemeentegrond en particuliere grond, in veel gevallen een halve meter uit de perceelgrens op particuliere grond) ligt normaal gesproken een ontstoppingsstuk of -put. Hier kunt u zien of de verstopping in uw riool of in het gemeenteriool zit. De exacte plaats van het putje staat aangegeven op de aansluitschets van uw woning. Hebt u deze schets niet, dan kunt u hiervan een kopie opvragen (als deze nog aanwezig is), tijdens kantooruren via 053 – 4817600. U ziet het ontstoppingsstuk niet. U moet hem dus opgraven vanaf uw eigen terrein: u mag niet graven in openbaar gebied;
- Staat er water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping waarschijnlijk in het gemeenteriool. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping waarschijnlijk in uw riool.
Uiteraard kunt u, op uw kosten, voor dit onderzoek een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
Woont u in een huurwoning, dan kan uw verhuurder mogelijk helpen. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de aansluiting van de woning op de gemeentelijke riolering.
Voorkomen van rioolverstopping
U kunt helpen het rioolsysteem zo goed mogelijk te laten werken. Dat kan vervelende verstoppingen en wateroverlast in huis en op straat voorkomen.
Spoel geen spullen door gootsteen, toilet of (straat)put, zoals:
- Etensresten, maandverband, schoonmaakdoekjes;
- Frituurvet en frituurolie. Frituurvet en frituurolie. U kunt gebruikt frituurvet het beste teruggieten in de verpakking of een lege plastic fles en gratis inleveren bij een inzamelpunt in de buurt (gele container) of bij het afvalbrengpunt. Het mag ook in de grijze container.
- Verf, latex, cement of gips. Ook dit kan ingeleverd worden bij een afvalbrengpunt.
Pas bij het ontstoppen van uw afvoer op met allerlei chemische middelen. Gebruik liever een ontstopper en ontvet regelmatig met soda en heet water.