Honden

Op deze pagina vind u informatie over voorzieningen, regels, hondenbelasting en hoe je overlast kan melden.

Voorzieningen

In Enschede zijn diverse voorzieningen aangelegd speciaal voor honden: afvalbakken, losloopgebieden en hondenrenvelden. De hondenuitlaatplekken (hups) zijn vanaf mei 2019 verwijderd.

Afvalbakken

Hondenpoep mag in de gewone afvalbakken. Op plaatsen waar veel honden(bezitters) wonen, staan extra afvalbakken in de wijk. In totaal staan in Enschede ruim 2500 afvalbakken. Deze vindt u zeker binnen 350 meter.

Losloopgebieden

In de losloopgebieden mag uw hond lekker loslopen. Hier geldt geen opruimplicht voor de hondenpoep. De losloopgebieden zijn grotere, niet omheinde gebieden. Uiteraard bent u verantwoordelijk voor uw eigen hond.

Hondenrenvelden

Ook op de hondenrenvelden mag uw hond vrij rennen en spelen. Op deze kleinere, omheinde velden mag uw hond niet poepen. Gebeurt dat toch? Dan geldt de normale opruimplicht.

Door de kaart uit te zoomen ( + ) wordt de exacte locatie van de voorziening zichtbaar.

Regels

Als u uw hond uitlaat, moet u zich aan bepaalde regels houden.

Opruimplicht hondenpoep

In Enschede geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Die is heel simpel: wat de hond achterlaat, ruimt de hondenbezitter zelf op. Door de hondenpoep op te ruimen houden we de buurt schoon.

Opruimmiddelen meenemen

Neem altijd een opruimmiddel mee om de hondenpoep om te ruimen. U kunt hierop gecontroleerd worden. Gebruikt u hondenpoepzakjes? Neem er meerdere mee. Als u er één heeft gebruikt, kunt u altijd laten zien dat u er meer bij u heeft. Opruimtip: er bestaan ook hondenpoepschepjes, -grijpers en drollenruimers.

Honden aan de lijn

Honden moeten aan de lijn, behalve in de losloopgebieden en op de hondenrenvelden. Honden zijn verboden op kinderspeelplekken, trapvelden, e.d.

Identificatiekenmerk van de hondeneigenaar aan of in de hond

De hond moet een identificatiekenmerk dragen. U moet altijd kunnen bewijzen dat u de eigenaar bent van uw hond. Sinds 2013 moeten alle puppy's worden gechipt. Oudere honden kunt u ook laten chippen of u hangt een labeltje aan de halsband. Als de hond wegloopt of verdwaalt, kan de eigenaar makkelijker worden gevonden.

Buiten de bebouwde kom; houd rekening met wild en vee

Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen en geldt geen opruimplicht. Laat uw hond nooit in een weiland poepen. Dit kan ziektes veroorzaken bij koeien. Daarnaast is het in het buitengebied erg belangrijk dat dieren niet worden verstoord. Vooral reeën, schapen en koeien zijn erg stressgevoelig.

afbeelding iconen

 

Hondenbelasting

Als hondenbezitter betaalt u hondenbelasting. Zodra u een hond heeft, meldt u deze aan. Als uw hond is overleden, u de hond heeft verkocht of de hond is verhuisd (bijvoorbeeld bij scheiding), dan kunt u uw hond afmelden. Dat doet u bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente op gbtwente.nl/hondenbelasting.

Overlast melden

Ervaart u overlast van honden of hondenpoep? Meld het makkelijk op enschede.nl/meldingopenbareruimte