Eikenprocessierups

We gaan voor 60 tot 80% minder overlast in Enschede

De overlast van de eikenprocessierups was vorig jaar groot. We doen er alles aan om dat dit jaar te voorkomen. We zijn inmiddels begonnen met de bestrijding.

De biologische bestrijdingsmiddelen worden met veel kracht hoog in de boom gespoten. Hierdoor kunnen oude brandharen uit de boom vrijkomen. Deze kunnen nog irritatie veroorzaken.  
Houd daarom ramen en deuren dicht als u ons langs hoort komen. Houd zo mogelijk ook dieren binnen. De biologische bestrijdingsmiddelen zelf vormen geen gevaar voor mensen en dieren. 

Wat hebben we gedaan en wat gaan we nog doen?
 

 1. Rond Pasen zijn we gestart met het behandelen van de eerste gemeentelijke eiken met aaltjes (nematoden);
  Dat doen we zodra de rupsen uit hun eitjes komen. Het bestrijdingsmiddel richt zich op de rups, en niet op het ei. Eerder bestrijden heeft daarom geen zin.

           Op de bestrijdingskaart ziet u waar we met aaltjes bestrijden.

 1. Vanaf 23 april  zijn we begonnen met het behandelen van de gemeentelijke eiken met bacteriën;
  Dat doen we zodra het blad aan de eikenbomen komt. De bacteriën hechten zich namelijk aan het blad. Eerder bestrijden met dit middel heeft dus geen zin. Op de bestrijdingskaart ziet u waar we met bacteriën bestrijden.
   
 2. Is er daarna nog ernstige overlast van nesten? Dan komen we de nesten wegzuigen.
  Dat doen we op plekken waar veel mensen (ernstige) overlast van de nesten ervaren. Dit houden we zelf in de gaten, maar u kunt natuurlijk ook een melding doen.
   
 3. Dit doen we tot het natuurlijk evenwicht in de stad zich herstelt
  Dat duurt een aantal jaren. Er zijn meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups nodig. Die krijgen de komende jaren de ruimte in meer afwisselend openbaar groen, meer verschillende bomensoorten en het aanleggen van bloemenlinten. U kunt zelf ook helpen! Kijk hoe u zelf uw (gevel)tuin of balkon kunt vergroenen.

Dit jaar nemen we ook scholen, speeltuinen en sportvelden mee. Door bestrijding met biologische (bestrijdings)middelen verwachten we 60 tot 80% minder rupsen in Enschede!

Heeft u last van een oud gevallen nest?

Op dit moment krijgen we meldingen van gevallen nesten. Zeker na een winderige of regenachtige dag is er meer kans dat nesten uit bomen vallen. Ziet u een nest op de grond liggen? Kom er dan niet aan, maar meldt dit bij de gemeente. Wij komen dan het nest zo snel mogelijk opruimen.

Nieuwe melding doen

Bestrijding eikenprocessierups

Op de bestrijdingskaart kunt u informatie over de preventieve bestrijding vinden. Open deze in een nieuw tabblad, zodat u onderstaande toelichting ernaast kunt houden.

 • Alle paarse en blauwe bolletjes zijn eikenbomen die we vanaf Pasen gaan behandelen (zie toelichting hieronder);
 • Alle gele, groene en oranje bolletjes zijn eikenbomen die we niet behandelen (zie toelichting hieronder);
 • Ziet u een boom niet terug op de kaart? Dat kan verschillende redenen hebben. Als u zich zorgen maakt kunt u ons een bericht sturen via Facebook, het contactformulier invullen of bellen (14 053)

Het is onmogelijk om alle 25.000 eiken van de gemeente in kaart te brengen

Het kan daarom zijn dat er een eik niet op de kaart staat. Dat wil niet zeggen dat deze eik niet behandeld wordt! Als de boom in een straat staat waar de rest van de eiken wél behandeld wordt, dan kunt u er vanuit gaan dat deze boom ook wordt meegenomen.

Op de bestrijdingskaart ziet u:

welke gemeentelijke eiken er dit jaar vroegtijdig worden bespoten met biologische (bestrijdings)middelen

 • welk middel er op welke plek wordt gebruik
 • welke bomen niet worden bespoten en waarom dat zo is. 

Het is belangrijk om te weten dat:

 • de vlinderkaart van de Vlinderstichting en de Wet Natuurbescherming de basis vormen voor onze bestrijdingskaart;
 • bomen die niet worden bespoten wél worden uitgezogen als de nesten ernstige overlast veroorzaken;
 • bomen waar vorig jaar veel nesten in zaten, of waar veel klachten over zijn geweest, zijn meegenomen op de bestrijdingskaart;
 • dit jaar ook eiken op het (privé)terrein van scholen, SES speeltuinen en sportparken door ons bestreden worden.

Toelichting onderdelen op de kaart

Wijze van bestrijding

 1. Behandelen met bacteriën – Deze eiken behandelen we met bacteriën. Dit gebeurt overdag, en vanaf het moment dat het blad aan de bomen zit.
 2. Behandelen met aaltjes – Deze eiken behandelen we met aaltjes. Dit gebeurt ‘s nachts, vanaf het moment dat de rupsen uit hun ei komen en er (bijna) geen blad aan de bomen zit  
 3. Niet behandelen (laagrisicozone) – Deze eiken behandelen we niet. De nesten veroorzaken hier waarschijnlijk weinig overlast
 4. Niet behandelen (bij wet beschermde vlinders) – Deze eiken behandelen we niet. In de omgeving zijn beschermde vlinders gezien. Er staan planten of kruiden onder de eik die de vlinders gebruiken om zich voort te planten.
 5. Niet behandelen (bewust andere keuze) – Deze eiken behandelen we niet. Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat het een eikensoort is waar geen eikenprocessierups in voorkomt, of omdat onze machines er niet bij kunnen.

Gevoelige locaties

Deze locaties zijn niet van de gemeente, maar er was daar vorig jaar wel veel overlast. Het gaat om locaties waarvan de gemeente het onacceptabel vindt dat er overlast is van eikenprocessierupsen. Het gaat om:

 • basisonderwijs
 • voortgezet onderwijs
 • speeltuinen SES
 • sportparken

Vlinderkaart zones:

De vlinderkaart van de Vlinderstichting en de Wet Natuurbescherming  vormen de basis voor onze bestrijdingskaart. Op die kaart staat waar (beschermde) vlinders zijn gezien. Het kan gaan om één vlinder van één soort, of juist om veel vlinders. Om die plek wordt een cirkel getrokken, omdat dat het gebied is waar die vlinder is aangetroffen.

a. Maatwerk ivm bij wet beschermde vlinders – Hier is een wettelijk beschermde vlinder gezien. Als de eik belangrijk is voor de vlinder, of als er belangrijke planten onder de eik staan, bespuiten we de eik niet. De overige eiken worden dan wel bespoten.
b. Maatwerk ivm niet bij wet beschermde vlinders – Hier zijn vlinders gezien die niet wettelijk beschermd zijn. Hier wordt in elk geval niet gespoten met bacteriën, maar met aaltjes.
c. Gemeentegrens – de gemeentegrens van de gemeente Enschede.

Vragen over (het voorkomen van) gezondheidsklachten door de eikenprocessierups

Vanaf het voorjaar komen eikenprocessierupsen in bijna alle eikenbomen voor. De brandharen zorgen voor overlast. Deze komen ook voor in oude nesten, zelfs als er geen rupsen meer in de nesten zitten. Op de website van de GGD twente, of rupsen.info vindt u onder meer informatie over: 

 • Gezondheidsklachten en wat u kunt doen om ze te voorkomen;
 • Wat u kunt doen als u toch in aanraking met de brandharen van de rups bent geweest
 • Wat u kunt doen als de (haren) van de rups in uw huis of kleding terecht zijn gekomen.

Veelgestelde vragen

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht? Bekijk de veelgestelde vragen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.