Eikenprocessierups

We gaan voor 60 tot 80% minder overlast in Enschede

De overlast van de eikenprocessierups was vorig jaar groot. 

Dit jaar hebben we er alles aan gedaan om de overlast te verminderen. De overlastperiode is nu voorbij. Het aantal meldingen in 2020 was ruim de helft minder dan in 2019. Een echte terugblik met cijfers volgt nog.  

Wat hebben we gedaan en wat gaan we nog doen?
 

 1. Vanaf Goede Vrijdag zijn ruim 20.000 bomen behandeld met bacteriën of aaltjes
  Eind mei waren we daar mee klaar. Ook scholen, speeltuinen en sportvelden zijn dit jaar door ons meegenomen in de bestrijding. Door bestrijding met biologische middelen verwachten we 60 tot 80% minder rupsen in Enschede! Hier vindt u meer informatie over de preventieve bestrijding.
   
 2. Elke dag bekeken we de eerste resultaten
  In heel Enschede, Boekelo, Lonneker en Glanerbrug controleerden we zoveel mogelijk eiken. De resultaten waren op de meeste plekken zoals gehoopt: 60 tot 80% minder rupsennesten per eik. Op plekken waar we niet tevreden waren over het resultaat is samen met de aannemer naar een oplossing gezocht.
   
 3.  Nesten die overlast gaven zijn weggezogen
   Dat deden we op plekken waar veel mensen (ernstige) overlast van de nesten hadden. 
   
 4. We bestrijden de rups tot het natuurlijk evenwicht in de stad is hersteld
  Dat duurt een aantal jaren, en dit moeten we samen doen. Er zijn meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups nodig. Die krijgen de komende jaren de ruimte in meer afwisselend openbaar groen, meer verschillende bomensoorten en het aanleggen van bloemenlinten. We hebben uw hulp hier hard bij nodig! 70% van het verharde oppervlak in de stad is namelijk van particulieren. Kijk hoe u zelf uw (gevel)tuin of balkon kunt vergroenen.

Meldt overlastgevende nesten

Ziet u een gevaarlijk nest, of een nest dat veel overlast veroorzaakt? Meldt dat door op de rode knop te klikken. Een gevaarlijk nest zit bijvoorbeeld laag op de stam of in de boom, of hangt over een (fiets)pad.

Nieuwe melding doen

Bestrijding eikenprocessierups

Bekijk op deze pagina de belangrijkste informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups, waaronder onze bestrijdingskaart. 

Veelgestelde vragen

U heeft natuurlijk veel vragen. De vragen die we krijgen via Facebook, e-mail en telefoon, en de antwoorden daarop, kunt u hieronder terugvinden.

Kies hieronder de categorie die het beste bij uw vraag past:

Vragen over (het voorkomen van) gezondheidsklachten door de eikenprocessierups

Vanaf het voorjaar komen eikenprocessierupsen in bijna alle eikenbomen voor. De brandharen zorgen voor overlast. Deze komen ook voor in oude nesten, zelfs als er geen rupsen meer in de nesten zitten. Op de website van de GGD twente, of rupsen.info vindt u onder meer informatie over:

 • Gezondheidsklachten en wat u kunt doen om ze te voorkomen;
 • Wat u kunt doen als u toch in aanraking met de brandharen van de rups bent geweest;
 • Wat u kunt doen als de (haren) van de rups in uw huis of kleding terecht zijn gekomen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.