Eikenprocessierups

We gaan voor minstens hetzelfde resultaat als 2020 

Door onze aanpak waren er in 2020 ruim 60% minder overlastmeldingen dan in 2019. Daarom gaan we in 2021 door met dezelfde manier van bestrijding. Daarmee hopen we de overlast nóg verder te verminderen. De overlast 100% wegnemen kan niet.  

Wat gaan we dit jaar doen? 

De periode van overlast verwachten we eind mei. De rupsen krijgen dan hun brandharen. Tot die tijd werken we aan het voorbereiden van de bestrijding. We houden de ontwikkeling van de rups goed in de gaten en staan klaar om met de bestrijding te beginnen zodra het kan.  
 
Wat we doen: 

 1. De bestrijdingskaart is bijgewerkt – februari / maart 
  Dat is onderdeel van het beheerplan 2021 dat is vastgesteld. Daarbij hoort een vernieuwde versie van de bestrijdingskaart. Daarin is de vlinderkaart van de Vlinderstichting verwerkt. Sommige vlindercirkels zijn groter of kleiner geworden ten opzichte van 2020. Ook zijn er nieuwe cirkels bijgekomen en oude cirkels verdwenen. Plekken waar in 2020 veel overlast was zijn door experts bekeken. Waar toch bestreden kan worden is dit verwerkt in de bestrijdingskaart. 
   
 2. Ontwikkeling van de rups in de gaten houden – maart / april 
  Zodra de rupsen uit hun eitjes komen gaan we aan de slag met de vroege bestrijding. Vorig jaar was dat begin april. 
   
 3. Beginnen met de vroege bestrijding – begin april  
  Vanaf begin april behandelen we ruim 23.000 eiken met bacteriën of aaltjes. Ook scholen, speeltuinen en sportvelden worden door ons meegenomen in de vroege bestrijding. 
   
 4. Waar niet bestreden wordt houden we nestvorming in de gaten – april / mei 
  Op plekken waar veel mensen veel overlast (kunnen) ervaren houden we de rupsen goed in de gaten. Zo kunnen we nesten die veel overlast veroorzaken wegzuigen. 
   
 5. We bestrijden de rups tot het natuurlijk evenwicht in de stad is hersteld 
  De eikenprocessierups gaat nooit helemaal weg. We kunnen de overlast wel verminderen. Daarvoor zijn meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups nodig. Die hebben uw hulp hard nodig! 70% van het verharde oppervlak in de stad is namelijk van particulieren. Kijk hoe u zelf uw (gevel)tuin of balkon kunt vergroenen.

Meldt overlastgevende nesten

Ziet u een gevaarlijk nest, of een nest dat veel overlast veroorzaakt? Meldt dat door op de rode knop te klikken. Een gevaarlijk nest zit bijvoorbeeld laag op de stam of in de boom, of hangt over een (fiets)pad.

Nieuwe melding doen

Bestrijding eikenprocessierups

Bekijk op deze pagina de belangrijkste informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups, waaronder onze bestrijdingskaart. 

Veelgestelde vragen

Misschien heeft u vragen. De vragen die we krijgen via Facebook, e-mail en telefoon, en de antwoorden daarop, kunt u hieronder terugvinden. 

Kies hieronder de categorie die het beste bij uw vraag past:

Vragen over (het voorkomen van) gezondheidsklachten door de eikenprocessierups

Vanaf het voorjaar komen eikenprocessierupsen in bijna alle eikenbomen voor. De brandharen zorgen voor overlast. Deze komen ook voor in oude nesten, zelfs als er geen rupsen meer in de nesten zitten. Op de website van de GGD twenterupsen.info of processierups.nu vindt u onder meer informatie over:

 • Gezondheidsklachten en wat u kunt doen om ze te voorkomen;
 • Wat u kunt doen als u toch in aanraking met de brandharen van de rups bent geweest;
 • Wat u kunt doen als de (haren) van de rups in uw huis of kleding terecht zijn gekomen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.