Eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kunt u op eikenbomen groepen met behaarde (grijsgrauwe met lichtgekleurde zijden) rupsen aantreffen. Deze kunnen bij mensen en dieren voor overlast zorgen, doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ook na de actieve maanden van de rups (mei, juni en juli) kunnen restanten van nesten nog lange tijd overlast veroorzaken. Blijf dus alert in de buurt van (eiken)bomen.

Klik op de afbeelding voor de kaart

Vragen, antwoorden en tips

Meldingen van de eikenprocessierups in uw buurt kunt u online doorgeven bij 'Meldingen over de openbare ruimte' (hoofdcategorie 'Overlast') of door te bellen met telefoonnummer 053-4817600.

In de publieksfolder Eikenprocessierups (PDF) van het RIVM leest u informatie over de eikenprocessierups, zoals:

  • Hoe u de eikenprocessierups herkent;
  • Dat u deze niet moet verwarren met de rupsen van de spinselmot en hoe u deze spinselmot rupsen herkent;
  • (Nog meer rupsen: Er zitten soms ook groene rupsen in de bomen die soms aan draadjes naar beneden hangen, dit zijn ook geen eikenprocessierupsen. Maar rupsen van de kleine en grote wintervlinder en de eikenbladroller. Deze rupsen kunnen wel wat overlast veroorzaken, maar zijn net zoals de spinselmot totaal ongevaarlijk);
  • Wat u zelf kunt doen om ongemak te voorkomen;
  • Wat u moet doen als u in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups.

Lees deze folder eerst zorgvuldig door, voordat u de aanvullende informatie hieronder leest.

Aanvullende informatie eikenprocessierups in Enschede

De eikenprocessierups komt in de regio en in Enschede inmiddels in bijna alle (vooral) eikenbomen voor. Wees daarom in de maanden mei, juni en juli altijd alert in de buurt van bomen en groen. Wij proberen u daarnaast zo goed mogelijk te informeren over de locaties waar de eikenprocessierups is in Enschede in de openbare ruimte is waargenomen. Dit doen we door de kaart op deze website en door op plekken aanvullend (rood-wit) lint op te hangen met de tekst "Pas op eikenprocessierups" of waarschuwingsborden te plaatsen. Doordat de rupsen inmiddels overal zitten kunnen we lang niet alle locaties in beeld brengen. Dus als een plek niet op de kaart staat, er geen borden staan of lint hangt is dat geen garantie dat er geen eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Blijf daarom altijd zelf goed opletten.

Bestrijding

De gemeente bestrijdt alleen rupsen en nesten in de openbare ruimte op locaties met een hoog risico, zoals bij scholen, druk bezochte wegen of voet- en fietspaden. Op alle andere locaties wordt niet bestreden Daarbij monitort de gemeente de verspreidingen zowel actief als aan de hand van meldingen, zodat de risicoplaatsen zo vroeg mogelijk in beeld zijn.

De gemeente Enschede handelt hierbij conform de landelijke “Leidraad beheersing eikenprocessierups”. Deze landelijke aanpak is ook in onderstaand schema verkort weergegeven (klik op de afbeelding om te vergroten).

 

 

leidraad

Wat u nog meer moet weten:

  • U bent en blijft dus altijd zelf verantwoordelijk voor eventuele bestrijding van (nesten van) de eikenprocessierups op uw eigen terrein (incl. de kosten). Wij adviseren u eerst contact op te nemen met de gemeente voor eventueel advies. De aanpak van de eikenprocessierups is namelijk altijd de verantwoordelijkheid van de terreineigenaar zelf. De provincie en Rijkswaterstaat zijn dus bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de aanpak van de eikenprocessierups langs de wegen in hun beheer.
  • (Restanten van) Eikenprocessierupsen kunnen ook voor dieren een gezondheidsrisico vormen. Honden, die bijvoorbeeld in het lange gras onder de bomen snuffelen, kunnen bijvoorbeeld in aanraking komen met de restanten. Dit kan voor uw dier ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Neem in dat geval altijd contact op met een dierenarts.
  • Achtergebleven nesten zijn vaak onopvallend, maar kunnen ook na de overlastperiode zorgen voor overlast. De lege nesten kunnen namelijk nog vol vervellingen en brandharen zitten. Aan het begin zijn de nesten vaak nog grijs en balvormig, maar na een tijdje kunnen ze platter worden en onopvallend donkerbruin. Ze zitten zowel in de bomen, maar kunnen ook door uitwaaien bijvoorbeeld onder de bomen in het gras liggen.

Meer informatie

rupsrups3

Bron foto's:- http://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.