Wilt u een melding indienen of de bestrijdingskaart zien? Ga naar de algemene pagina over de processierups.
Staat uw vraag hier niet tussen?
Kijk eens bij een van de andere categorieën:
Hieronder ziet u de veel gestelde vragen over de eikenprocessierups de manier van bestrijding.
We bestrijden zo vroeg mogelijk met biologische bestrijdingsmiddelen. Dat is al voordat de rups zijn brandharen krijgt Daarnaast zuigen we de overgebleven nesten weg die voor ernstige overlast zorgen. Tegelijkertijd gaan we aan de slag om op de lange termijn de overlast te beperken.
De overlast 100% wegnemen gaat nooit lukken. Uitroeien van de eikenprocessierups is gewoon niet mogelijk en ook niet nodig. In de behandelde eiken zitten ongeveer 60-80% minder rupsen. Waar vorig jaar bijvoorbeeld 20 nesten in een boom zaten, zijn dat nu misschien 4 tot 8 nesten. We verwachten ook dat die nesten kleiner zijn dan vorig jaar. Het succes van de behandeling is ook afhankelijk van het weer en de nauwkeurigheid van de aannemer. We houden de rupsen en nesten zelf ook in de gaten.
De overlast 100% wegnemen is onmogelijk. Door onze aanpak proberen we de overlast met 60-80% te verminderen.
Ja. Ondanks dat dat geen bomen van de gemeente zijn, behandelen we ook daar de eiken.
Dit doen we omdat we de overlast en de onduidelijkheid van vorig jaar onacceptabel vonden.
Dat is geen oplossing. Misschien wel voor de eikenprocessierups, maar niet voor de andere dieren die in of van de eik leven. Dat zijn juist ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen. Zij zijn nodig voor het herstellen van de natuur op lange termijn. Daarnaast hoort de eik ook gewoon thuis in Twente. Natuurlijk planten we niet zomaar meer nieuwe eiken.
Op dit moment wordt volop onderzoek gedaan naar mezensterfte. Mezen die dit jaar door het DHLC zijn onderzocht hadden een longontsteking. Vorig jaar is er onderzoek gedaan naar mezensterfte in relatie tot het gebruik van pesticiden (om bijvoorbeeld de buxusmot en eikenprocessierups te bestrijden). De relatie tussen Bt-preparaat (Xentari) en de dode vogeltjes is niet aangetoond. Conclusies die wel getrokken zijn:
We houden deze ontwikkelingen natuurlijk scherp in de gaten. Want we zetten ook in op het lange termijnherstel van het natuurlijk evenwicht waar vogels ook een belangrijk onderdeel in vormen.
Bomen op plekken waar veel mensen er veel last van (kunnen) hebben. Meestal is dit binnen de bebouwde kom. Op bomen waar andere, beschermde vlinders leven, worden de rupsen later weggezogen. Op de bestrijdingskaart kunt u precies zien waar wordt gespoten met welk bestrijdingsmiddel.
Nee. De eikenprocessierups zit graag in een zomereik. Het komt soms voor dat de rups per ongeluk in een andere boomsoort terecht komt.
Dit gebeurt zo weinig dat het niet nodig is om andere bomen te behandelen.
Het is onmogelijk om alle 25.000 eiken in Enschede en omstreken in beeld te hebben.
Het kan daarom zijn dat er een eik niet op de kaart staat. Dat wil niet zeggen dat deze eik niet behandeld wordt!
Als de boom in een straat staat waar de rest van de eiken wél behandeld wordt, dan kunt u er vanuit gaan dat deze boom ook wordt meegenomen.
Als u zich zorgen maakt kunt u ons een bericht sturen via Facebook (externe link), het contactformulier invullen of bellen (14 053).
Dat kan meerdere redenen hebben. De belangrijkste redenen:
De vlinderkaart van de Vlinderstichting en de Wet Natuurbescherming vormen de basis voor onze bestrijdingskaart.
Dit doen we om de eikenprocessierups te bestrijden met respect voor andere vlindersoorten.
Wilt u een melding indienen of de bestrijdingskaart zien? Ga naar de algemene pagina over de processierups.
Kijk eens bij een van de andere categorieën: