Ongedierte zoals ratten, muizen en wespen

Heeft u last van ongedierte in of rondom uw huis, dan u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de bestrijding of het wegnemen van de overlast. Het gaat om ongedierte zoals wespen, vlooien, ratten, muizen, kakkerlakken, faraomieren en wandluizen.

Voorkom ratten en muizen 

U bent samen met uw buren verantwoordelijk voor het voorkomen van ratten en muizen. Probeer daarom eerst alle tips van Twente Milieu uit. Heeft u alle tips gevolgd en toch nog last van ratten of muizen, neem dan contact op met Twente Milieu. Tips Twente Milieu bekijken.

Andere overlast veroorzakende soorten in de openbare ruimte:

Wespen

Bestrijden van wespen op uw eigen terrein kunt u (tegen betaling) laten doen door een gespecialiseerd ongediertebestrijdingsbedrijf. Heeft u (ernstige) last van wespennesten in de openbare ruimte, doe dan een melding openbare ruimte.

Bijenzwermen

Neem contact op met een lokale bijenhouder (imker). Deze kan de zwerm voor u ophalen. Bijenhouders Enschede

Muskusratten 

Ziet u een muskusrat, doe dan een melding bij Waterschap Vechtstromen. Muskusrat melden

Eikenprocessierups

Heeft u last van de eikenprocessierups, meld overlast eikenprocessierups

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden. Zoals de steenmarter en vleermuizen maar ook roeken. Hiervoor gelden speciale regels:

Steenmarters

Steenmarters mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt overlast (knagen aan kabels in de auto) door marters voorkomen. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. De spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Vleermuizen en roeken

Alleen bij zeer extreme overlast kan de gemeente onderzoeken of een aanpassing in uw buurt een oplossing kan zijn.