Ongediertebestrijding/ plaagdieren

Als u overlast heeft van ongedierte, zoals wespen, vlooien, ratten, muizen, kakkerlakken, faraomieren en wandluizen, op uw eigen terrein of in uw woning dan bent u in alle gevallen zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

In het geval van de bestrijding van ratten en muizen kunt u dit kosteloos laten uitvoeren. U kunt hiervoor Twente Milieu inschakelen. Zie voor meer informatie: www.twentemilieu.nl of belt u met 0900-852 01 11. Het bestrijden van ander ongedierte kunt u – tegen betaling – laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Mocht u advies hierover willen, neem dan ook contact op met Twente Milieu via genoemd telefoonnummer.

Beschermde soorten, zoals vleermuizen en steenmarters
Sommige overlastveroorzakende soorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden, voorbeelden zijn Steenmarter en vleermuizen maar ook roeken, konijnen of mollen. Hiervoor gelden speciale regels:

  • Steenmarter(s) mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt de eventuele overlast (knagen aan kabels in de auto) door marters voorkomen door kabels en andere onderdelen van uw auto in te spuiten met anti-marterspray. Deze spray is verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken;
  • Vleermuizen, roeken, konijnen en mollen: alleen bij zeer extreme overlast kan de gemeente onderzoeken of een eventuele aanpassing in de openbare ruimte een oplossing zou kunnen bieden.

Neemt u contact op met de gemeente als u meer vragen heeft over beschermde soorten of raadpleeg de website www.rijksoverheid.nl voor meer informatie over beschermde soorten.

Eikenprocessierups
Op de pagina over de eikenprocessierups leest u meer over de bestrijding hiervan.

Overlast van wespen?
Bestrijden van wespen kunt u – tegen betaling – laten doen door een gespecialiseerd (ongediertebestrijdings-)bedrijf.

Bijen en hommels zijn geen plaagdieren en worden niet bestreden.

Vindt u een bijenzwerm?
Neem dan contact op met een van de lokale imkers. Zij halen de zwerm voor u op. 

Muskusratten en bisamratten in vijvers
Bestrijding van muskusratten of bisamratten in vijvers gebeurt door het Waterschap Vechtstromen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.