Parkeervoorziening gehandicapten

Voor houders van een Europese Gehandicapten Parkeerkaart zijn er een aantal algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in en rondom de binnenstad van Enschede gerealiseerd. Deze bevinden zich langs straten, op pleinen en in parkeergarages. Op de website toegankelijk.enschede.nl vindt u hiervan een overzicht. Houders van de Europese Gehandicapten Parkeerkaart kunnen gratis parkeren op alle straatparkeerplaatsen waar betaald parkeren van kracht is.

Gehandicaptenparkeerplaats
Onder bepaalde voorwaarden kunt u in de gemeente Enschede in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerplaats. Deze wordt op kenteken afgegeven.

Gehandicaptenparkeerkaart
Ook voor de gehandicaptenparkeerkaart P (passagier) en/of B (bestuurder) komt u in aanmerking als u voldoet aan enkele voorwaarden. Kijk in onderstaande tabbladen voor meer informatie.

 

Denkt u in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats of -parkeerkaart? Neemt u dan contact op met Wijkteams Enschede. Het mailadres is info@wijkteamsenschede.nl. U kunt ook bellen, het nummer is (053) 481 79 00.

Wilt u uw parkeerkaart verlengen? Ook dan neemt u contact op met Wijkteams Enschede via mail info@wijkteamsenschede.nl of telefoonnummer (053) 481 79 00.

Parkeerplaats

 • De kosten voor de eerste aanleg zijn € 217,-
 • De kosten bij verhuizing zijn € 136,05

Parkeerkaart
De gehandicaptenparkeerkaart kost €33,95. Als houder van een gehandicaptenparkeerkaart kunt u gratis parkeren op alle straatparkeerplaatsen waar betaald parkeren van kracht is. Uw parkeerkaart moet zichtbaar zijn.

Als houder van een gehandicaptenparkeerkaart betaalt u in parkeergarages en op parkeerterreinen het normale parkeertarief. U kunt parkeren op de daarvoor bestemde gehandicaptenparkeerplaatsen. Andere bestuurders mogen daar niet parkeren. Uw parkeerkaart moet zichtbaar zijn.

Parkeerkaart
U komt in aanmerking voor de gehandicaptenparkeerkaart P (passagier) en/of B (bestuurder) als u voldoet aan de volgende voorwaarde:

 1. U kunt met de gebruikelijke loophulpmiddelen, zelfstandig, niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen en de duur van de loopbeperking moet langer zijn dan 6 maanden.
 2. Als aanvullende voorwaarde voor de gehandicaptenparkeerkaart P geldt dat:
  - de passagier voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk is van hulp van de bestuurder.
 3. Als aanvullende voorwaarde voor de gehandicaptenparkeerkaart B geldt:
  - de bestuurder beschikt over een geldig rijbewijs (tenminste ½ jaar).
 • Een medisch onderzoek maakt deel uit van de aanvraagbehandeling.
 • Er wordt getoetst conform het VIA-protocol.

Parkeerplaats
Om in aanmerking te (blijven) komen voor een gehandicaptenparkeerplaats moet u voldoen aan alle voorwaarden die hieronder vermeld staan:

 1. U kunt met de gebruikelijke loophulpmiddelen, zelfstandig, niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen.
 2. U heeft een auto.
 3. U rijdt zelf in de auto en heeft een rijbewijs, dat nog minstens 6 maanden geldig is.
 4. U heeft geen eigen parkeer- of stallingsruimte bij of nabij de woning.
 5. U heeft een gehandicaptenparkeerkaart B die tenminste nog 6 maanden geldig is.
 6. De gehandicaptenparkeerplaats moet technisch te realiseren zijn, zonder aanleg van extra openbare parkeerplaatsen in de omgeving van uw woonadres.

 

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.