Paspoort Nederlander in Duitsland

Bent u Nederlander en woont u in Duitsland? Dan kunt u bij de gemeente Enschede een paspoort aanvragen. Voor de aanvraag van een paspoort maakt u een afspraak. Na een week kunt u het paspoort persoonlijk afhalen in het Stadskantoor, dit kan zonder afspraak.

Goed om te weten: kinderen komen mee naar de aanvraag en ze komen mee bij het afhalen van het paspoort. 

Stap 1 Verzamel de documenten die u nodig hebt voor uw aanvraag

Voor uw aanvraag neemt u documenten mee waarmee u uw Nederlandse nationaliteit bewijst. Uw paspoort of identiteitskaart die u nu heeft is niet genoeg.

Welke documenten heeft u altijd nodig:

  • Het paspoort of ID-kaart die u nu heeft. Heeft u een paspoort en een ID-kaart? Neem deze dan beide mee. 

  • Een goede pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden.

  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag. Met een creditcard kunt u bij ons niet betalen. 

  • Een bewijs waar u woont in Duitsland. Dit document vraagt u aan in de gemeente waar u woont. Het document heet vaak een Erweitere Meldebescheinigung of Aufenthaltsbescheinigung. Uw burgerlijke staat en nationaliteit moeten op het document staan. 

Deze documenten neemt u mee als het voor u geldt:

  • Een geboorteakte als u voor het eerst een paspoort aanvraagt. Kinderen nemen altijd een geboorteakte mee. 

  • Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank of het Jugendambt in Duitsland. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen en meegeven. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen.

  • Een huwelijksakte of echtscheidingsakte als bent getrouwd of gescheiden en de naam van uw (ex-)partner en uw burgerlijke staat vermeld wilt hebben in uw paspoort.

Twijfelt u over de documenten die u nodig hebt? Kijk dan op Nederlandwereldwijd.nl (Externe link). Op deze website leest u per land welke documenten u nodig heeft. U mag ook bellen naar +31 53 481 8181. Wij helpen u graag. Daarmee voorkomt u dat we u tijdens uw afspraak niet kunnen helpen en u nog een keer naar Enschede moet reizen.

Stap 2 Maak een afspraak voor het aanvragen van een paspoort in het Stadskantoor

Komt u met meerdere personen? Verander dan het aantal paspoorten in het afsprakenscherm. Wij hebben dan genoeg tijd om u te helpen.

Afspraak maken paspoort Nederlander in Duitsland

Is uw paspoort of ID-kaart vermist of gestolen? Bij uw afspraak in het Stadskantoor wordt een vermissingsverklaring gemaakt. Maak dan een afspraak voor een vermissing en aanvraag ID-kaart Nederlander in het buitenland.

Afspraak maken vermissing en aanvraag paspoort NL in Duitsland

Stap 3 Kom voor uw afspraak naar het StadskantoorNeem alle documenten mee.

Wilt u de afspraak veranderen of afzeggen? Klik dan op de link in de mail die u hebt ontvangen waar de afspraaktijd in staat. U kunt ook bellen naar +31 481 8181 om uw afspraak te verplaatsen of af te zeggen. Stap 4 Haal uw paspoort af of laat het document bezorgenEen week na uw afspraak ligt uw nieuwe paspoort klaar. U haalt uw paspoor zonder afspraak op. Ook kunt u het paspoort laten bezorgenin delen van Duitsland, België of in Nederland.