Prijsuitreiking internationale poëziewedstrijd ‘Noaberschap’

01 oktober 2022
Uitgelicht Nieuws
Stadsdichter Dick Schlüter en Duitslandcoördinator René Bogaarts van gemeente Enschede met de prijswinnaars

Dit jaar organiseerde stadsdichter Dick Schlüter samen met de gemeente Enschede voor Die Tolle Woche een internationale poëziewedstrijd. Vandaag was de prijsuitreiking.

In totaal vielen negen dichters uit de hele Euregio in de prijzen. De wedstrijd had het thema ‘Noaberschap’. Inwoners uit ons hele Euregio-gebied konden hiervoor gedichten inzenden in het Nederlands, Duits of Nedersaksisch/Platt Deutsch. Met de poëziewedstrijd wil de gemeente meer aandacht vragen voor onze ‘grenzeloze cultuur’: De streektaal en het Noaberschap die ons over grenzen heen verbinden.

Nederlandse en Duitse dichters bij elkaar brengen

In totaal zonden de deelnemers 61 gedichten in. Zij werden uitgedaagd om een gedicht te schrijven over ‘Noaberschap’. Een mooi thema voor Die Tolle Woche, de week waarin we extra veel aandacht besteden aan grensoverschrijdende samenwerking en ontmoetingen. Stadsdichter Dick Schlüter: ‘Noaberschap is een term die niet alleen past binnen Twente, maar ook als het gaat om de relatie met onze goeie buren over de grens. Hoe mooi is het om met deze wedstrijd Nederlandse en Duitse dichters uit de Euregio bij elkaar te brengen. En hen uit te dagen om erover na te denken wat Noaberschap en onze Euregio voor hen betekenen.’

Jury

De jury bestond uit: Dick Schlüter, stadsdichter van Enschede, Goaitsen van der Vliet, Enschedese publicist, uitgever en coördinator van de Taalbank van de Oudheidkamer Twente, Gerrit Klaassen, streektaalschrijver en Peter Jansen, docent Nederlands en vertaler Spaans, Italiaans en Duits.

Reactie van de jury

Voorzitter van de jury, Dick Schlüter: ‘Uit de ingezonden gedichten kwam naar voren dat het thema breed en af en toe verrassend is ingevuld. Dit zorgde voor de nodige discussie bij de jury, maar uiteindelijk konden we unaniem voor de drie categorieën de winnende gedichten vaststellen.’ De belangstelling voor deelname aan deze internationale poëziewedstrijd onderstreept volgens Schlüter dat er niet alleen de nodige dichters actief zijn in het grensgebied, maar dat er ook interesse is om deel te nemen aan een Euregionale wedstrijd. Bij de winnaars zitten volgens hem een aantal ervaren dichters die al eerder prijzen hebben gewonnen.

Prijzen en Winnaars

De eerste prijs per categorie is een bedrag van 150 euro, de tweede prijs 100 euro en de derde prijs 75 euro. Daarnaast krijgen de prijswinnaars een pakket dichtbundels ter waarde van 50 euro.

In totaal wonnen negen deelnemers een prijs.

Nederlandstalig:

Eerste prijs: We waren buren door Stevine Groenen           
Tweede prijs: Grensland door Vera Berkvens                 
Derde prijs: Dichterbij door Sanne van Megen          

Duitstalig:

Eerste prijs: Nachbarschafterfahrungen door Antje Köller                      
Tweede prijs: Die und du door Gebhard Goller               
Derde prijs: Fremdsprache door Karin Bogaarts                

Dialect:

Eerste prijs: Dänn Europastiärn/Dänn Driland-Stehen door Georg Frieler                Tweede prijs: De Naobers van alleer door Alie van der Veer          
Derde prijs: Kibbelstadduet door Bennie Sieverink