Prijsuitreiking internationale poëziewedstrijd over thema vrede  

13 mei 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht
Prijswinnaars internationale poëziewedstrijd 2023

Dit jaar organiseerde de gemeente Enschede samen met dichter en historicus Dick Schlüter een internationale poëziewedstrijd over het thema vrede. Zaterdag 13 mei was de prijsuitreiking.

In totaal vielen 10 dichters uit Nederland en Duitsland in de prijzen. De wedstrijd vond plaats in het kader van 375 jaar Vrede van Münster (1648 – 2023). Dit kroonjaar wordt groots gevierd in onze partnerstad Münster. Enschede sluit zich met de poëziewedstrijd aan bij dit feestelijke jaar. 

Thema vrede

In totaal zonden de deelnemers 87 gedichten in. Zij werden uitgedaagd om een gedicht te schrijven over het thema ‘vrede’, in de breedste zin van het woord. Hier in de grensregio is het vanzelfsprekend dat we als goede Nederlandse en Duitse buren naast elkaar wonen. Dat is in Europa niet altijd het geval geweest. Nederland heeft tot de Vrede van Münster 80 jaar oorlog gevoerd met Spanje. Daarnaast was er tussen 1618 en 1648 de 30-jarige oorlog tussen Zweden en het Habsburgse Rijk. Ook daarna zijn er oorlogen geweest. En ook nu is er oorlog in Europa. Zoveel mensen worden hier slachtoffer van. Met de internationale poëziewedstrijd staan we samen stil bij het belang van vrede. 

Belangstelling voor de Enschedese internationale poëziewedstrijd groeit 

De belangstelling voor deelname aan deze internationale poëziewedstrijd had vorig jaar een sterk euregionaal karakter. Dit jaar kwamen de inzendingen uit heel Duitsland zowel als Nederland. Schlüter: ‘Dit laat zien dat de bekendheid van de wedstrijd is toegenomen. In België verbinden verschillende steden hun naam aan een jaarlijkse internationale poëziewedstrijd. In Nederland is dit veel minder en in Overijssel is Enschede de enige op dit gebied. Juist als grensstad past dit type evenement heel goed bij de stad.' 

Jury

De jury bestond uit: Dick Schlüter, dichter en historicus, Goaitsen van der Vliet, uitgever, schrijver en beheerder van de Twentse Taalbank, Gerrit Klaassen, schrijver en dichter Nedersaksisch en Peter Jansen, docent Duits en Nederlands. 

Reactie van de jury


Voorzitter van de jury, Dick Schlüter: ‘Er waren in vergelijking met de wedstrijd van vorig jaar niet alleen meer ingezonden gedichten, maar ook vonden wij als jury dat de gemiddelde kwaliteit hoger was. Dit zorgde voor de nodige discussie bij de jury, maar uiteindelijk konden we unaniem voor de drie categorieën de winnende gedichten vaststellen.’

Prijzen en winnaars 

Deelnemers mochten in de talen Nederlands, Duits en Nedersaksisch/Platt Deutsch maximaal drie gedichten per taal inzenden die aan de spelregels voldeden. De eerste prijs per categorie is een bedrag van 150 euro, de tweede prijs 100 euro en de derde prijs 75 euro. Deze prijzen zijn in de vorm van een Nederlandse of Duitse boekenbon overhandigd. 

Nederlandstalig: 
Eerste prijs: Vluchtige bestanddelen - Wendy Wessels  (Enschede)
Tweede prijs: De zin van poëzie - Rob Boudestein  (Paterswolde)
Derde prijs: Park - Frea de Haan  (Enschede)
Derde prijs: Een verdrag - Wendy Wessels (Enschede)
  
Duitstalig:
Eerste prijs: Zwischen Krieg und Frieden - Maxi Rehn (Dresden)
Tweede prijs: Friedensangebot - Antje Köller (Laar)
Derde prijs: Ruhig wie ein Stein - Dieter Viess (Münster)
Derde prijs: Samen des Friedens - Senem Yüce (Stuttgart)
  
Twents/Plattdeutsch:
Eerste prijs: Günther - Truus van Otten (Enter)
Tweede prijs: Döütsk-Nederlandse noaberskupp - Josef Scheller (Münster) 
Derde prijs: Vrea is vrumd - Luciën Jansen (Buurse)

375 jaar Vrede van Westfalen en Vrede van Münster

Onze partnerstad Münster viert dit jaar 375 jaar Vrede van Westfalen. De Vrede van Westfalen bestaat uit twee vredesverdragen: (1) de Vrede van Münster die op 15 mei 1648 werd getekend. Dit verdrag maakte een eind aan de 80-jarige oorlog. (2) De Vrede van Osnabrück die op 24 oktober 1648 werd getekend. Dit betekende het einde van de 30-jarige oorlog. In onze partnerstad wordt de Vrede van Westfalen dit jaar groots gevierd met allerlei activiteiten voor de inwoners. De internationale poëziewedstrijd in Enschede is daar een onderdeel van en sluit zo aan bij deze viering. 

Het project internationale poëziewedstrijd wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.