Proef afvalinzameling in de binnenstad wordt verlengd

28 maart 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De gemeente Enschede introduceerde april vorig jaar een nieuwe manier van afvalinzameling voor inwoners in de binnenstad. Op afspraak haalt InzamelHelden met een elektrische bakfiets afval op achter de voordeur.

Na een proef van een jaar zou worden besloten of de nieuwe manier van inzamelen blijft. De gemeente Enschede heeft besloten dat er meer tijd nodig is om de nieuwe manier van afvalinzameling verder te verbeteren en te evalueren. Daarom wordt de proef verlengd tot en met december 2024.

“Sinds het begin van de proef vorig jaar april hebben we veel geleerd over wat goed werkt en waar we nog kunnen verbeteren” vertelt projectleider Timo Kemerink op Schiphorst van de gemeente Enschede. “We hebben afgelopen jaar twee keer een vragenlijst gedeeld met de binnenstadbewoners. Op basis van de resultaten konden we de dienstverlening van InzamelHelden aanpassen aan de wensen van de inwoner. Zo hebben we meer tijdsblokken in de avonduren toegevoegd en kun je nu ook een afspraak maken om je afval in het weekend op te laten halen. Daarnaast zijn de tijdsblokken ingekort van twee uur naar anderhalf uur.”

Blijven verbeteren

De aanpassingen zorgden voor meer tevredenheid onder de inwoners, zo blijkt uit de vragenlijst. Ook ziet InzamelHelden een stijging in het aantal aanmeldingen in hun webapp. De gemeente Enschede wil daarom onderzoeken of ze de nieuwe manier van afval inzamelen nog verder kunnen verbeteren. “Pas als we de dienstverlening helemaal hebben geoptimaliseerd, kunnen we beoordelen of het ook echt werkt” vertelt Kemerink op Schiphorst. “Daar willen we goed de tijd voor nemen en dus kiezen we voor een verlenging van de proef.”

Zichtbare verbetering in de binnenstad

Een van de redenen voor de nieuwe manier van afval inzamelen was het verminderen van vrachtverkeer in de binnenstad. “Wat dat betreft is de proef in ieder geval al geslaagd” vertelt wethouder Jeroen Diepmaat. Sinds de komst van InzamelHelden is de hoeveelheid vrachtverkeer namelijk aanzienlijk verminderd “Daarnaast zien we dat het straatbeeld op het stadserf verbeterd is. Door het weghalen van de ondergrondse containers is er sprake van minder bijplaatsingen. Wel zien we dat er aan de rand van het centrum nog wordt bijgeplaatst. Het verlengen van de proef zien we dan ook als mogelijkheid om dit nog verder aan te pakken.”