Robert zet zich in voor een toekomstbestendig dorp Lonneker

24 oktober 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Lonneker zit niet stil. Dat blijkt volop uit de route naar de dynamische toekomstvisie ‘Lonneker Hoe Dan!’. Dorpsbewoners, de dorpsraad én de jeugddorpsraad leveren allemaal een actieve bijdrage. Doel: een toekomstig bestendig dorp waar het prettig toeven is. Dorpsraadslid Robert Reijnders vertelt over het traject.

Zelf woont Robert al 18 jaar in Lonneker. Zijn liefde voor het dorp bleef groeien. Een jaar of zeven geleden besloot hij in actie te komen. “Het is heel makkelijk achterover te leunen en te vinden dat een ander iets niet goed doet. Ik ben veel liever zelf actief. Of het nou gaat om een scheefliggende tegel of grotere dossiers zoals het dorpsverkeersplan. Momenteel houd ik me bezig met de nieuwe toekomstvisie, eerder met het verkeersplan en de fietssnelweg F35.”

Lonneker, Hoe Dan!

De te ontwikkelen visie werd al snel omgedoopt tot ‘Lonneker, Hoe Dan!’ Robert: “Het wordt een dynamische visie, geen vastgepind document. We doen het anders dan anders.” Met hulp van de bureaus Studio Vers Bestuur en Anno.nu werden drukbezochte werkavonden in het dorpshuis en bij voetbalclub LSV georganiseerd. Ook Saxionstudenten hielpen daarbij. “We hebben daar allereerst verbeterpunten voor het dorp opgehaald. Rondom die thema’s ontstaan werkgroepen. Het is tegenwoordig niet makkelijk mensen te vinden voor langdurige bestuursfuncties, voor een wat meer kortstondige rol in zo’n werkgroep is het eenvoudiger.”

Digitaal platform

Volgens Robert is het dorp aan zet. “Lonneker is niet van de dorpsraad, maar van de bewoners. Wij monitoren wat er gebeurt en ondersteunen. Zij bepalen wat er gebeurt.” Op een nieuw digitaal platform kunnen dorpsbewoners volgen wat er speelt en zich aanmelden om zaken op te pakken.

Appgroep 

Op de werkavonden ontstond al snel het idee voor een whatsappgroep. Robert: “De leeftijdscategorie 30 tot 40 was ondervertegenwoordigd. We hebben gevraagd hoe zij participatie en betrokkenheid graag zien. Die appgroep kwam er, met nu al meer dan 200 dorpsbewoners. Dat gaat best gestructureerd hoor, want het is niet zo dat iedereen lukraak kan appen. Uiteindelijk moet onze toekomstvisie een structureel informatiekanaal krijgen. We zijn in ieder geval enorm blij met alle ideeën, dat maakt Lonneker uniek en nu al een geweldige plek om te wonen.”

De agenda van Noord

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026 te realiseren.