Samenwerking met Dalian (China)

Enschede heeft sinds 2009 een samenwerkingsverband met de Chinese havenstad Dalian.

Handelsmissie

Dalian heeft 7 miljoen inwoners. Dalian ligt in de provincie Liaoning, waarmee de provincie Overijssel een samenwerkingsverband heeft. Jaarlijks is er een handelsmissie naar Shenyang, de hoofdstad van Liaoning, en Dalian. Twentse ondernemers die de Chinese markt willen verkennen, hebben met begeleiding door de overheid makkelijker toegang tot het Chinese bedrijfsleven. In China zijn overheidsrelaties namelijk erg belangrijk.

Onderwijs

Het partnerschap met Dalian zorgt er ook voor dat het onderwijs in onze stad meer samenwerkt met scholen en universiteiten in China. Zowel het hoger onderwijs als het voortgezet onderwijs hebben nu samenwerkingspartners in China. Vanuit de UT (faculteit Creative Technology) is er al langer een band met de Dalian University of Technology.

World Economic Forum

De samenwerking met Dalian geeft Enschede toegang tot het World Economic Forum dat om het jaar in Dalian wordt georganiseerd. Op dit forum bespreken bestuurders van grote bedrijven, politici en wetenschappers grote, wereldwijde vraagstukken.