Sluiting voormalig Wegenerpand; krakers hebben gebouw verlaten

09 september 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De politie Twente is vanmorgen in opdracht van de burgemeester van de gemeente Enschede overgegaan tot tijdelijke sluiting van het voormalig Wegenerpand aan de Getfertsingel. Dit pand is afgelopen weekeinde bezet door twee krakers.

Gistermiddag hebben de krakers een schriftelijk ‘bevel tot sluiting’ ontvangen vanwege de aankondiging van een feest. Zij hebben tot vanmorgen 10.00 uur de tijd gekregen om het pand te verlaten. Rond 10.00 uur hebben zij dat vrijwillig gedaan.

De burgemeester besloot een tijdelijk bevel tot sluiting af te geven nadat vrijdag via Whatsapp een evenement was aangekondigd op zaterdag 9 september, met het verzoek dit bericht verder te verspreiden. Bij dit evenement zou sprake zijn van een terras, een barbecue, een jamsessie en een “raveparty” vanaf middernacht “tot laat”.

Dit evenement was niet aangekondigd bij de gemeente. Er was geen vergunning aangevraagd en dus ook niet verleend. Het pand - eigendom van de gemeente - was onrechtmatig in gebruik bij de krakers. Er waren zorgen over de veiligheid van eventuele bezoekers en de openbare orde. 

Het bevel geldt tot maandagmorgen 10.00 uur. Het houdt in dat mensen die zich in de periode van vandaag tot maandag 10.00 uur in het pand of op het perceel rondom het gebouw bevinden, een strafbaar feit begaan.