Spelenderwijs de taal leren tijdens Week van lezen en schrijven

01 september 2022
Uitgelicht Nieuws
Groep mensen leert samen de Nederlandse taal

Vindt u sommige teksten soms ook moeilijk om te begrijpen? Dat vindt ook ongeveer 24% van de Enschedeërs. Hierdoor kan het lastig zijn om bijvoorbeeld via de computer zaken te regelen, de financiën op orde te houden of de kinderen te helpen met school.

Van donderdag 8 t/m woensdag 14 september wordt hier tijdens de landelijke Week van lezen en schrijven aandacht aan besteed. Er zijn dan verschillende bijeenkomsten en activiteiten waaraan u mee kunt doen.

‘Niet goed kunnen lezen of schrijven kan grote gevolgen hebben in het dagelijkse leven van mensen’, vertelt Hacer Bircan, coördinator van het Huis voor Taal en Meedoen. ‘Als mensen brieven van de gemeente, de dokter of  hun werkgever niet goed begrijpen, kunnen problemen ontstaan op het gebied van geld, gezondheid en werk. Vaak kunnen zij hun kinderen ook niet goed helpen met lezen en schrijven. Hierdoor bestaat de kans dat ook hun kinderen op latere leeftijd moeite hebben met het lezen en begrijpen van teksten.’

Activiteitenprogramma

Tijdens de Week van lezen en schrijven kunt u in het centrum (bibliotheek) en in de stadsdelen (wijkcentra en bij partners) voorlichtingsbijeenkomsten bezoeken en meedoen met leuke activiteiten. Doe mee met het escapespel, zing mee in de Taaltafel, wandel de taalwandeling of krijg de taal beter onder de knie met Hollandse hapjes. Kom meer te weten over het verbeteren van basisvaardigheden of hoe iemand anders hiermee geholpen kan worden. Het volledige activiteitenprogramma is te vinden op de website van Huis voor Taal. en Meedoen of op te vragen bij Bibliotheek Enschede.

Feestelijke afsluiting

Op woensdag 14 september wordt de Week van lezen en schrijven feestelijk afgesloten. Wethouder Arjan Kampman van de gemeente Enschede reikt om 11.00 uur het officiële certificaat van het Huis voor Taal en Meedoen uit in de Centrale Bibliotheek.

In de periode mei 2020-2023 kunnen alle Taalhuizen in Nederland in aanmerking komen voor een certificaat als ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Inmiddels hebben 35 van de ruim 200 taalhuizen een certificaat, waaronder het Huis voor Taal en Meedoen in Enschede. 

Het Huis voor Taal en Meedoen maakt deel uit van de Enschedese taalsamenwerking waarin Alifa, M-Pact, Bibliotheek Enschede, Leerwerkloket Twente, Power, SIVE, ROC van Twente, Stichting Lezen en Schrijven en gemeente Enschede samenwerken.