Extra bewegen loont op Basisschool De Regenboog

Afbeelding van sportende kinderen
06 juli 2020

Op Basisschool De Regenboog bestaat een uniek schoolconcept: naast de reguliere gymles wordt er vier uur extra bewogen onder begeleiding van een vakdocent van Sportaal en studenten van het ROC Sport & Bewegen en Sport & Recreatie.

Het afgelopen jaar is succesvol afgerond de leerlingen zijn aantoonbaar gezonder geworden.

Wat begon als een idee van directrice Mariëlle Siebelt omdat kinderen gedurende een schooldag veel te veel stilzitten is inmiddels verworden tot een ontzettend waardevol schoolconcept dat bijdraagt aan een ‘actievere leefstijl’ en ‘van jongs af aan vaardig in bewegen’.

Vakleerkracht Jeroen Geerink heeft aan de hand van het Athletic Skills Model een beweegprogramma samengesteld waardoor veelzijdig bewegen gegarandeerd is. Middels de MQScan is er gekeken naar de motorische ontwikkeling die de kinderen van groep 1 t/m 8 doormaken. De test laat een duidelijke toename van de motorische ontwikkeling zien. Naast opbrengsten zoals sociaal-emotionele ontwikkeling en een verbeterde focus gedurende de schooldag, draagt het schoolconcept bij aan een verbetering van de motoriek. Een verbeterde motoriek vergroot de kans op structurele sportdeelname en een actieve leefstijl. Dat is precies waar Sportaal en De Regenboog voor staan.

Daarmee is het een mooi voorbeeld dat naadloos past in het actuele Nationale Sportakkoord. De samenwerking tussen Sportaal en De Regenboog houdt niet op bij dit schoolconcept: inmiddels zijn de handen ook al ineen geslagen (i.s.m. Gemeente Enschede) voor de Proeftuin ‘Bewegend Taalleren’ voor de jongste kinderen.

MQ Scan van basisschool de Regenboog