Spot de wilde bij; in je eigen tuin, in het park of bij de imker

09 juli 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Wilde bijen zoals hommels, metselbijen- en behangersbijen zijn belangrijk. Want zonder bijen geen bloeiende planten en bomen, en dus een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van bijvoorbeeld heerlijk fruit zoals kersen, appels, bramen en frambozen.

In Enschede zijn er verschillende plekken waar we samen met inwoners, ondernemers en organisaties het leefgebied van de wilde bij versterken. En waar je de bij dus ook in het wild kunt spotten:

  • Wandel de Bijenroute in het Ledeboerpark en ontdek 8 verschillende wilde bijen
  • Spot de krainerbij, hommel of behangersbij bij de Bijenhoek in de Helmerhoek
  • Ontdek wilde bijen en hun nesten rondom de Bijenstal bij Stadsboerderij De Wesseler
  • Gluur naar wilde bijen (en honingbijen) bij imker Abel in Glanerbrug: www.bijeninenschede.nl  

Kersverse stadsecoloog Jip wordt blij als hij wilde bijen in Enschede spot

“Sinds 1 juni ben ik de nieuwe stadsecoloog van Enschede. Een uitdagende baan waarbij ik zowel het leefgebied van de veelvoorkomende dieren in en om onze stad mag beschermen en versterken, als de bij-zondere dieren zelf! Zo ook de wilde bij. En dat doe ik niet alleen, maar samen met de hele stad. Van inwoners tot organisaties. Allemaal kunnen we ons steentje bijdragen."

"Plant bijvoorbeeld gifvrije bij-vriendelijke planten in je tuin. Met deze planten in je tuin zoeken de wilde bijen ook een nestplek in de buurt. Hang daarom een bijenhotel op of maak een zandhoekje in je tuin. Dan zie je de bijen al snel naar de holletjes in het bijenhotel vliegen of in de grond kruipen. Daar maken ze hun nest en leggen ze eitjes. Het zijn harde werkers want ze leven gemiddeld maar zo’n 6 weken. In die weken verzamelen ze volop stuifmeel waarmee ze als kleine architecten hun nest vormgeven. Het stuifmeel dat ze tijdens hun reis van a naar b verliezen zorgt voor de bestuiving van andere gewassen. Na een paar weken hard werken overlijden ze, maar komen even later ook hun eitjes uit. Voor deze kersverse bijen begint het weer van vooraf aan; hard werken om onze wereld mooier te maken in zo’n 6 weken.”  

Maak van jouw tuin ook een bij-vriendelijke tuin

“Er zijn veel planten waar wilde bijen gek op zijn. Plant bijvoorbeeld de longkruid, dropplant, margriet, sedum, ijzerhard, maagdenpalm of een herfstaster. Zo is er voor iedere bij wat wils! Meer informatie hoe je de bij een handje helpt? Stel je vraag aan ecoloog Jip via enschede@groenblauwenschede.nl of kijk op groenblauwenschede.nlexterne-link-icoon.