Stadsbeek

Foto Stadsbeek met bruggetje

Het project Stadsbeek pakt de wateroverlast in de wijken Pathmos en Stadsveld aan. Tegelijkertijd wordt de omgeving van de beek aangepast aan het toekomstige klimaat door bijvoorbeeld meer bomen en planten in de straat. Deze Enschedese klimaataanpak pakt wateroverlast aan, vermindert het extreme hittegevoel en maakt de stad gezond en aantrekkelijk om in te leven. De gemeente Enschede werkt in dit project samen met het Waterschap, de Provincie, de woningcorporaties en bewoners.

Werkzaamheden Stadsbeek Elferinksweg 

Op maandag 17 augustus starten de werkzaamheden voor de aanleg van het derde gedeelte van de Stadsbeek, in de Elferinksweg. Deze werkzaamheden worden in vier verschillende delen uitgevoerd. Deze delen staan hieronder uitgewerkt of bekijk de faseringstekening Stadsbeek deel Elferinksweg

Deel 1 Elferinksweg vanaf de kruising B.W. ter Kuilestraat tot en met de kruising Plataanstraat.
Start Maandag 17 augustus 2020
Verwacht einde november 2020
Deel 2 Elferinksweg vanaf de Plataanstraat tot en met de kruising Lindestraat.
Start Eind september 2020
Verwacht einde december 2020
Deel 3

Elferinksweg tussen de Lindestraat tot de Kastanjestraat.

Start januari 2021
Verwacht einde mei 2021
Deel 4 Elferinksweg vanaf de kruising Kastanjestraat tot en met de kruising Poolmansweg.  
Start maart 2021
Verwacht einde juli 2021

Uitleg over de werkzaamheden Stadsbeek Elferinksweg 

Bekijk onderstaande video voor een uitleg over het project Stadsbeek Elferinksweg uit. Het ontwerp vindt u onder de video en kunt u op deze manier beter bekijken dan in de video. Heeft u vragen? Mail deze dan naar stadsbeek@enschede.nl.

Ontwerp Stadsbeek Elferinksweg

Bekijk hieronder het ontwerp van Stadsbeek Elferinksweg. 

PDFOntwerp Stadsbeek Elferinksweg.pdf

Blijf op de hoogte met de BouwApp

Wilt u foto’s en video’s van de werkzaamheden zien? Vind u het leuk om wat meer uitleg over de werkzaamheden te krijgen? Of wilt u op een gemakkelijke manier vragen stellen? Download dan de BouwApp. De BouwApp is een app voor op uw smartphone.

Stap 1: Zoek naar ‘de BouwApp’ in de App Store of Google Play en installeer de app.
Stap 2: Open de BouwApp, klik op ‘Ontdek’ en zoek naar ‘Stadsbeek Elferinksweg’.
Stap 3: Klik op het project en dan op ‘volgen’.

Waarom de Stadsbeek?

De wijken Stadsveld en Pathmos zijn de laagst gelegen delen van Enschede. Als het hard regent, stroomt regenwater vanuit de andere wijken hiernaartoe. Straatkolken kunnen het regenwater niet zo snel afvoeren en de riolering kan zoveel water in één keer niet goed verwerken. Hierdoor komen straten blank te staan en loopt het water soms zelfs de woningen binnen. Daarnaast hebben beide wijken last van hoge grondwaterstanden. Hierdoor ontstaat schade aan woningen.

Door de klimaatverandering komen hevige regenbuien steeds vaker voor. Daarom wordt de Stadsbeek aangelegd. Al het regenwater wat valt, voert de beek af. Daarnaast zijn er bergingsplekken voor regenwater aangelegd. Bij een extreme regenbui wordt het water hier tijdelijk in opgevangen. Ook zijn er in een aantal straten speciale leidingen aangelegd. Deze genoemde drainageleidingen voeren het overtollige grondwater af. De Stadsbeek, bergingsplekken en drainageleidingen pakken de wateroverlast aan.

Inloopavond Stadsbeek B.W. ter Kuilestraat

Op donderdag 25 juni vond er een inloopavond plaats voor de bewoners van de B.W. ter Kuilestraat. Verschillende bewoners hebben vragen gesteld of opmerkingen gedeeld. Alle aanwezigen hebben een brief ontvangen met daarin alle antwoorden op de vragen en opmerkingen. Wilt u deze vragen met antwoorden ook graag ontvangen? Mail dan naar leefomgeving@enschede.nl met vermelding 'Stadsbeek'. Wij delen de brief via de mail met u. 

Stadsbeek Bruggertstraat, Rembrandtlaan en B.W. ter Kuilestraat klaar

Het deel Bruggertstraat-Rembrandtlaan en ook de werkzaamheden aan de B.W. ter Kuilestraat zijn afgerond. Mooi om de straat met zijn beek en bruggetjes te zien! Ook het Pinkeltjesplein is heel anders geworden en het schoolplein van basisschool Het Stadsveld is vergroend. Daar gaan groen, spelen en afvoeren van water nu hand in hand. De leerlingen, kinderen uit de buurt en de leerkrachten zijn er erg blij mee.

De Stadsbeek is aangelegd in de Bruggertstraat, Rembrandtlaan en B.W. ter Kuilestraat. De komende tijd wordt er gewerkt aan de aanleg van de beek in de Elferinksweg.

Informatie

Lees de nieuwsbrieven, stel uw vragen of bekijk de folder en video om meer te weten te komen over het project Stadsbeek.

Nieuwsbrieven

PDFNieuwsbrief 15 Stadsbeek juni 2020.pdf

Heeft u vragen over het project Stadsbeek?

Neemt u dan contact op met Leefomgeving, telefoon 053 481 76 00. Of stuur een mail naar leefomgeving@enschede.nl met uw naam, adres en de vermelding 'Stadsbeek'. 

Meer informatie over de Stadsbeek? 

Stadsbeek_lang-v2 from Twinsense Online BrandExcitement on Vimeo.