Stadsdeel West gekozen tot “gezonde buurt”

04 oktober 2022
Nieuwsoverzicht
Voorbeeld van een groene speelplek

Enschede is één van de steden die zijn uitverkoren voor de inrichting van een “gezonde buurt”. Dat is maandag 3 oktober bekendgemaakt door de initiatiefnemers.

Met steun van Jantje Beton, IVN Natuureducatie, JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan het stadsdeel West aan de slag met de aanleg van een groene speel- en ontmoetingsplek. De buurt krijgt daarbij hulp van een professionele ontwerper. 

In het stadsdeel West is er enthousiasme over de verkiezing. “Dit is heel mooi nieuws! De wijk heeft nu weinig kwalitatief goede plekken om elkaar te ontmoeten, terwijl er veel eenzaamheid is in de buurt. Dit biedt een kans om samen mooie plekken te maken in de wijk”, zegt wijkbewoner Anne Corine IJzer.

Ook stadsdeelwethouder Jurgen van Houdt is blij met de keuze voor Enschede: “Enschede wil graag een gezond en gelukkig leven stimuleren. Een groene(re) en gezonde(re) buurt helpt daarbij. Ik ben heel blij dat dit nu in Enschede West concreet vorm krijgt.”

Kans

In totaal krijgen negen steden de kans met hulp van IVN Natuureducatie, Jantje Beton, JOGG en het ministerie van VWS een speel- en ontmoetingsplek in de wijk te vergroenen. Dit moet 22 nieuwe groene plekken opleveren waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten. 

Tot 20 juni konden gemeenten zich inschrijven om in aanmerking te komen voor één van de negen nieuwe “gezonde buurten”. Gisteren is bekendgemaakt dat behalve Enschede ook Weert, Meierijstad, Leiden, Nijmegen, Amsterdam Zuidoost, Eindhoven, Veendam en Bonaire zijn uitgekozen.