Stadsdeelmanagement op werkbezoek in Münster

13 december 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De medewerkers van het team Stadsdeelmanagement van de gemeente Enschede bezochten afgelopen week hun collega’s en counterparts van de Stadt Münster. Sinds Enschede en Münster partnersteden zijn, vinden er vaker uitwisselingen tussen de beide steden plaats. Doel is om van elkaar en elkaars werkwijze te leren.

Ochtendprogramma

De Enschedese medewerkers werden erg hartelijk ontvangen door Bürgemeisterin Frau Stähler in de Friedenssaal. Daarna was er gelegenheid om elkaar te leren kennen middels een kleine ‘Umtrunk’.  Na presentaties over de werkwijzen van gemeente Enschede en Stadt Münster volgde een presentatie over de verschillen in benamingen tussen de stadsdeelmanagements. Dit was voor zowel de Duitse collega’s als Nederlandse collega’s af en toe wat verwarrend. Een Duits ‘bezirk’ in het Nederlands een ‘stadsdeel’. Een Duits ‘Stadtteil’ is in het Nederlands een ‘wijk’. 

Middagprogramma 

Het middagprogramma vond plaats in het ‘Bezirk’ Noord en het ‘Stadtteil’ Kinderhaus. In het Bürgerzentrum Kinderhaus kregen de Enschedeërs een interessante rondleiding. Zij bezochten juist dit stadsdeel omdat het overeenkomsten heeft met de Enschedese wijkcentra De Boei en de Magneet. Alleen is het Bürgerzentrum Kinderhaus vele malen groter en zijn er veel meer voorzieningen (o.a. schietbaan, kegelbaan, zwembad).

Verschillen leiden tot nieuwe ideeën 

Tijdens het bezoek stond het delen van ervaringen en kennis op het gebied van buurt- en wijkgericht werken centraal. En hoewel er wat verschillen zijn in de wijze van organisatie en de manier van werken, blijken de sociale en fysieke vraagstukken zelf helemaal niet zo afwijkend te zijn. De beschrijving van de aanpak van de veiligheid en leefbaarheid rondom het station Münster leek bijvoorbeeld sterk op de uitdagingen waar we in de binnenstad mee te maken hebben. En juist de verschillen in aanpak heeft aan beide zijden van de grens geleid tot nieuwe inzichten over hoe het ook anders kan. 

Mooi om dit samen te ontdekken en van elkaar te leren. En dat tegenbezoek gaat er ongetwijfeld snel komen! 

Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.