Stook wijzer met minder rook- en geuroverlast

22 maart 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht
Vrouw voor de houtkachel met een stuk hout in haar hand

Met het kille weer en de hoge energieprijzen gebruiken steeds meer mensen de open haard en de houtkachel. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van u zelf en anderen in uw omgeving opleveren.

Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Schadelijke stoffen verminderen

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide die kanker kunnen veroorzaken. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout.

Wilt u weten wanneer u uw open haard of houtkachel beter uit kunt laten? De website Stookwijzer.nu geeft advies aan de hand van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM gelet op de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit het afraadt om hout te
stoken, geven ze hier een stookalert voor af. Dit ziet u op de website rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer.

Wist u dat?

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.