Straten kleuren groen op Burendag

25 september 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Meer dan 45 buurtinitiatieven, maatschappelijke organisaties en scholen uit de gemeente Enschede deden afgelopen zaterdag tijdens Burendag mee aan de actie ‘Van Boven en Onder GOED’. Met deze actie helpt de Groene Loper Enschede de biodiversiteit in de stad te vergroten.

Foto's Burendag

Donderdagmiddag 21 september deelde het team van de Groene Loper Enschede 100 klimplantpakketten, stokrozen en biologische potgrond uit bij Kinderboerderij Enschede Noord. Met deze plantenpakketten hebben straten in de gemeente Enschede een groener aanzicht gekregen.

Vanuit de provinciale campagne ‘Van Boven en Onder GOED!’ konden buurtinitiatieven, scholen en maatschappelijke organisaties gratis plantenpakketten aanvragen. Als tegenprestatie hebben alle aanvragers de toezegging gedaan samen met buren hun straat een stukje groener te maken en hier een mooie foto van in te sturen. De nationale Burendag op 23 september is natuurlijk een perfect moment om dat te doen. Zo werd Burendag een groene Burendag. 

“We kennen allemaal wel de kale schuttingen achter woningen of langs parkeerplaatsen” zegt Angelien Hoppen van de Groene Loper Enschede. “Dat zijn veel verticale meters waar groen kan groeien, vogels kunnen nestelen en bijen, vlinders en andere zoemers voedsel vinden. Zo worden gevels, (garage)muren en schuttingen levend!”. Ook aan de bodem werd bij deze actie aandacht besteed. De verrijkte tuinaarde die bij de actie geleverd werd, bevordert een gezond bodemleven waardoor planten sterker en gezonder worden.

De Groene Loper Enschede 

“In de Groene Loper werken wij samen met de gemeente Enschede”, aldus Hoppen. “We stimuleren groene bewonersinitiatieven. Niet alleen goed voor de natuur, maar het vergroot ook de betrokkenheid van bewoners bij hun directe woonomgeving. Zo organiseerden we vorig jaar een geveltuinenactie en dit voorjaar het Bloemenlint met een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Deze klimgroenactie past daar heel goed in. Met groene gevels en schuttingen verbeteren we de leefomstandigheden van mens en dier in de bebouwde omgeving”. 

De actie “Van Boven en Onder GOED!” wordt mede mogelijk gemaakt door het provinciale programma Natuur voor Elkaar en het Prins Bernhard cultuurfonds.