Test camerasysteem fietstunnel A35

Bij de fietstunnel tussen de Belgiëlaan en het Groenendaal zijn in maart 2022 camera’s geplaatst als proef. We onderzoeken of een slimme vorm van cameratoezicht bijdraagt aan (het gevoel van) veiligheid in deze fietstunnel. De proef is in de testfase. De camera’s staan in deze fase nog niet aan.

Zelf bepalen of er gefilmd wordt

De bedoeling is dat u straks zelf kunt bepalen of er gefilmd wordt als u door de tunnel gaat. Als u dit wilt, kunt u een app downloaden. Als u de tunnel ingaat en verlaat, pikt het systeem dan het signaal van uw smartphone op en schakelt de camera’s in en uit. Het camerasysteem is zo ontwikkeld dat het gevaarlijke situaties herkent en kan melden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het passeren van de tunnel langer duurt dan gemiddeld, of als er sprake is van vandalisme.

Help ons testen

Eerst testen we het systeem uitgebreid. We testen of de verbinding tussen de camera’s en smartphones via de app goed functioneert. Ook testen we of het systeem onveilige situaties kan herkennen. We zoeken mensen die mee willen doen om het camerasysteem te testen. Als u soms of regelmatig de fietstunnel tussen de Belgiëlaan en het Groenendaal passeert en wilt meehelpen met testen, dan kunt u zich aanmelden voor deelname aan de pilot.

Proef

Het camerasysteem is een proef. Het systeem bestond nog niet en is speciaal voor dit project gemaakt. Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente, ontwikkelde het. Omdat het een proef is, zijn er nog onzekerheden. Zo weten we nog niet zeker of het lukt om gevaarlijke situaties te herkennen en of we daar dan ook op kunnen reageren.

Privacy

We willen in de testfase ook te weten komen of dit systeem meer rekening houdt met de privacy dan gewoon cameratoezicht. Cameratoezicht door de overheid is een zwaar middel en maakt inbreuk op de privacy van mensen. Bij deze nieuwe vorm van cameratoezicht zetten voorbijgangers zelf de camera's aan en uit. Hierdoor is er een directe verhouding tussen het cameratoezicht en eventuele gevaarlijke situaties. Juristen noemen dit het proportionaliteitsbeginsel.

Planning

Via deze pagina houden we u op de hoogte over de voortgang.