Theo zet zich in voor vergroening in Noord

23 juni 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Stadsdeel Noord riep dit voorjaar inwoners op ideeën in te dienen om hun buurt mooier, veiliger of socialer te maken. Het wijkbudget van Mekkelholt en Deppenbroek is hiervoor beschikbaar.

Liefst 63 ideeën kwamen binnen en één van de plannen met de meeste stemmen werd een Buurtboomgaard aan de Blijdensteinbleekweg. Theo Menting vertelt over deze buurtdroom.

Theo, zijn vrouw Hannah, hun kinderen en een clubje buren hopen hun droom dankzij het wijkbudget waar te maken. “We wonen pal aan de fietssnelweg van Enschede naar Lonneker. Daar ligt een grasveld met veel potentie, maar de Japanse duizendknoop woekert er helaas flink. We willen het uitzicht over het landschap herstellen en een boomgaard creëren die zorgt voor sociale verbinding en saamhorigheid.”

Cultuur en biodiversiteit 

In de buurtboomgaard worden straks volgens Theo geen tientallen kilo’s appels geoogst, de opzet wordt kleinschalig en de nadruk ligt niet op productie. “Een beetje snoeien, oogsten en maaien met een klein en gezellig clubje uit de buurt. Veel meer hoeft het niet te zijn.

We zien het ook als culturele ontwikkeling en willen een paar oude boomgaardsoorten planten die passen bij het Twentse platteland. We gaan ook goed naar biodiversiteit kijken. In het stukje zitten nu al egels, hazen en eekhoorns. Met opbloeiende natuur hopen we er nog meer diersoorten naartoe te trekken.”

Om tafel

Theo en de buurtbewoners zijn blij met de subsidie en gaan binnenkort met de gemeente om tafel. “Het snoeien is geen eenvoudige klus, daar hebben we een expert voor nodig. Ook zit er nog een oud waterbassin onder het veld en willen we natuurlijk weten of er leidingen lopen, voordat de schop de grond ingaat.

We hebben er alle vertrouwen in dat we snel stappen kunnen zetten. Uiteindelijk willen we met bescheiden middelen een bijzondere plek realiseren waar buurtbewoners de komende jaren lekker tot rust kunnen komen en elkaar kunnen ontmoeten.”

De komende maanden worden in totaal elf ideeën uitgevoerd met hulp van het wijkbudget. 
Kijk op stemvanenschede.nl voor alle winnende ideeën.