Tweede leven voor historische straatstenen uit Minister Loudonlaan

09 juli 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Tijdens werkzaamheden in de Minister Loudonlaan kwamen onder het asfalt waardevolle historische straatstenen tevoorschijn.

Vanwege hun historische waarde mogen ze niet verkocht worden. We moeten ze zelf hergebruiken. Deze waaltjes hebben een prachtige nieuwe bestemming gekregen. Ze liggen in de toegangsweg van de Wissink’s Möl in Usselo.  

De stenen zijn zogeheten ‘kromme walen’. “Dit zijn van klei gemaakte hardgebakken stenen,” weet medewerker Roderik Euverman. Hij werkt bij Stadsingenieurs en houdt zich bezig met circulariteit en hergebruik van materialen. “Deze waaltjes konden tijdens het bakproces nog weleens krom trekken. Het vergt echt stratenmakervakmanschap om deze kromme walen zo strak mogelijk tegen elkaar aan te leggen. Tegenwoordig worden dit soort straatstenen niet meer gemaakt.”

Het eerste deel van de toegangsweg bij de Usseler molen is aangelegd door een loon- en grondverzetbedrijf samen met vrijwilligers uit Usselo. Een hele klus. Na de vakantie wordt het tweede deel bestraat.