Twente is 12 nieuwe creatieve broedplaatsen rijker

31 maart 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Een creatieve broedplaats is een verzamelplek waar talentvolle creatieven, ondernemers, kunstenaars, gamers en/of muzikanten samenkomen of een werkruimte hebben. In totaal staat de teller op 32 broedplaatsen die een subsidie hebben ontvangen uit de regeling Creatieve Broedplaatsen Twente. 

De broedplaatsen worden niet alleen financieel ondersteund. Concordia is eerstelijns aanspreekpunt en zorgt voor algemene ondersteuning, Tetem houdt zich bezig met de netwerkvorming rondom alle broedplaatsen en Saxion tekent voor de monitoring & evaluatie en coaching. De gemeente Enschede is penvoerder van de regeling en het wordt gedragen door alle 14 gemeenten in de Cultuurregio Twente.

12 nieuwe initiatieven 

12 initiatieven dwars door Twente zijn nu beloond met subsidies van 50.000 tot 140.000 euro (variërend per deelregeling). In totaal was er tijdens de derde ronde 1.140.000 euro te verdelen. De gehonoreerde initiatieven zijn verspreid over de gehele regio en de projecten zijn enorm divers. In Enschede is er subsidie gegaan naar Digi-taal, GameLab Oost, Sickhouse en Industrial Design Centre.

Enkele voorbeelden:

  • De oude Kaasfabriek in Markelo wordt een culturele hotspot met een open atelier, ontmoetingsruimte en workshops. Op een laagdrempelige manier worden mensen in contact gebracht met kunst en techniek. Denk hierbij aan een fotografieworkshop of workshops over laser- en druktechnieken.
     
  • In het Textile Wearables Lab van Oyfo gaan kunstenaars, bedrijven, inwoners en het onderwijs samenwerken aan (technologische) vernieuwingen binnen de textielindustrie. Samen werken zij aan kleding die het leven van de mens makkelijker maken of zelfs aanzienlijk verbeteren. Denk aan een slim mondmasker met ventilatoren en een ingebouwde koptelefoon. Of een jas die een patiënt met een spierziekte zelfstandig aan en uit kan trekken.
     
  • GameLab Oost zet zich in op het stimuleren van ‘serious gaming’ in de regio. Veel jong talent in de regio is al bezig met gaming en gametechnologie. Terwijl een noemenswaardige game industrie in Twente nog ontbreekt. GameLab Oost gelooft in de kracht van serious gaming om industrie en bedrijfsleven, zorg en welzijn, en maatschappelijke organisaties verder te helpen in hun ontwikkeling.

Alle projecten slaan een brug tussen ondernemerschap, technologie en creativiteit. Ze zorgen ervoor dat vernieuwende en experimentele kunst bereikbaar en beleefbaar worden door heel Twente heen. Bezoek www.creatievebroedplaatsentwente.nl om te kijken wat alle nieuwe broedplaatsen zijn. 

Stimuleren van creativiteit en innovatie

Het doel van de regeling is het stimuleren van een klimaat waarin creativiteit en innovatie voorop staan, zodat creatieve en technologische talenten zich thuis voelen en zich (blijvend) in de regio Twente willen vestigen en ontwikkelen. “Twente heeft zich ontwikkeld tot één van de meest innovatieve regio’s van Nederland, maar Twente wil verder groeien. Hierbij speelt het stimuleren van het creatieve klimaat een grote rol. Twente is gebaat bij creatieve broedplaatsen, omdat ze zorgen voor diversiteit en het behoud van creatieve talenten. De aanwezigheid van creatieve broedplaatsen trekt de creatieve klasse en creatieve industrie aan en dit leidt tot banengroei in de regio”, aldus Collin Vaneker, aanjager Creatieve Broedplaatsen Twente.

Regeling groot succes

De regeling is genomineerd voor de Pop Promotieprijs 2023 en mag dus met recht een succes genoemd worden. De Pop Promotie Prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt tijdens het Booster Festival in Enschede. De Prijs is in het leven geroepen om een persoon of instelling die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor de Overijsselse popmuziek in het zonnetje te zetten.