Uniek eksternest van anti-vogelpinnen uit Enschede in collectie MuseumFabriek 

19 oktober 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Anti-vogelpinnen. Ze moeten stadsduiven tegenhouden om nesten te bouwen op gebouwen. Maar voor deze eksters waren ze juist de inspiratiebron om een nest te bouwen. Het unieke nest uit Enschede wordt nu opgenomen in de collectie van de Museumfabriek.  

“Vogels die in de stad leven, passen zich aan”, zo vertelt onze stadsecoloog Bart ter Beek. “Ze gebruiken allerlei materialen om te overleven, en in dit geval zijn dat materialen die stadsduiven eigenlijk moet tegenhouden om te broeden. Het is bijzonder om te zien hoe inventief de stadsvogels zijn en dat ze zich niet makkelijk laten wegjagen. Dit eksternest met anti-vogelpinnen is, zover wij weten, het eerste in Nederland en de derde in Europa.” Nadat bewoners van het pand het nest in maart al gespot hadden, bracht meneer Schoppers het bijzondere fenomeen in september publiekelijk onder de aandacht: “Ik zag gelijk dat het nest anders was dan anders, gemaakt van afwijkend materiaal. Toen ik een paar dagen later van een vogelaar foto’s ontving moest ik lachen; een nest gemaakt met anti-vogelpinnen! In diezelfde tijd was ik ook nog bezig met een review over dit fenomeen. Bijzonder toevallig om er dan zelf één te ontdekken.” 

Gebruik anti-vogelpinnen bij Bank72 

Anti-vogelpinnen zijn scherpe metalen stekels die aangebracht worden op en rond gebouwen om te voorkomen dat vogels daar een nest bouwen. In dit geval zijn de anti-vogelpinnen aangebracht op het voormalig ABN AMRO-pand, Bank72, om de houtduiven van het dak te weren. “De houtduiven vervuilden met hun uitwerpselen onze balkons”, vertelt Jos Elferink, bestuurssecretaris van Bank72. “De houtduiven waren de eerste bewoners van de 13 esdoorns rondom ons gebouw. Later kregen zij gezelschap van de eksters. Bij het bouwen van dit bijzondere nest hebben de eksters geen gebruik gemaakt van de anti-duivenpinnen van ons dak, maar van pinnen uit de omgeving.” 

Afstemming met betrokkenen 

Na afstemming met meneer Schoppers en meneer Elferink is het nest gisteren door de boomploeg van Onderhoud Enschede uit de boom gehaald. Zij hebben voorafgaand aan de verwijdering het nest en de boom onderzocht. “Het broedseizoen is voorbij en zoals verwacht is het nest leeg”, vertelt Dion Koning van Onderhoud Enschede, na nog een blik in het nest geworpen te hebben. 

Bekijk het unieke nest bij de Museumfabriek 

Edwin Plokker (Hoofd TwenteLAB) van de Museumfabriek: “Dit unieke nest is een geweldige aanvulling voor onze collectie. We zijn al langer op zoek naar voorwerpen die aantonen dat kraaiachtigen erg slimme beesten zijn, die een aantal stappen vooruit kunnen denken. Dit nest is het resultaat van een planning en beredenering dat deze pinnen andere vogels gaat afschrikken. Een perfect voorbeeld van de intelligentie van deze vogels. Daarnaast hebben we al een fraaie collectie nesten, met daarin bijvoorbeeld een kunstig bouwwerk van een weversvogel. Dit eksternest zit zeker zo ingenieus in elkaar. In het voorjaar van 2024 organiseren wij een publieksprogramma over nesten, waarin dit bijzondere exemplaar een hoofdrol zal krijgen.” 

Foto's: Auke-Florian Hiemstra