Studentenkroeg 't Gat in de Markt in Enschede net op tijd klaar met grondige verbouwing

14 oktober 2019

Studentenkroeg ‘t Gat in de Markt is maandag 19 augustus na negen maanden renoveren eindelijk weer open. Net op tijd voor de nieuwe lichting studenten. Het studentencafé van studentenvereniging Audentis onder de Oude Markt sloot in november wegens wateroverlast en asbest in de kelder. Tijdens de verbouwing heeft de ondergrondse kroeg flink wat tegenslagen te verduren gehad. Na de ontdekking van het asbest volgde sanering. Dat duurde maanden. Het was meteen het startschot om het pand goed onder handen te nemen. 

„De houten lambrisering is vervangen”, zegt Pim de la Fuente (Audentis-praeses). „Je kon met een breekijzer het hout makkelijk afbreken. We hebben nu een isolatielaag toegevoegd zodat het hout niet weer vermolmd.” Om houtrot te voorkomen is ook de luchtvoorziening aangepakt. Vanwege nieuwe brandveiligheidsreglementen hangt deze niet meer boven, maar tegenover de ingang. Ook ging de riolering op de schop, namen monteurs het sanitair onder handen, werden de waterpompen vervangen en is het buiten het voegwerk hersteld. Door alle werkzaamheden van externe partijen kon de kluscommissie van de studentenvereniging pas eind mei ‘t Gat in om het interieur naar wens te maken.

Ondertussen voerde Audentis overleg met de gemeente over een nieuw huurcontract. „De gemeente dekt de kosten, maar wij betalen dat indirect terug door een verhoogde huur”, zegt Pim de la Fuente. Het Gat is een begrip: studenten weten het ‘s nachts tussen twaalf en één gemakkelijk te vinden.

‘t Gat in de Markt sloot drie keer eerder. Reden daartoe was wateroverlast, rotting en overlast van stank. Eerst in 2006, daarna in 2015 en laatst in november. Bij de tweede keer stond het water tot aan de rand van de bar. Om te zorgen dat ‘t Gat in de Markt niet weer door verbouwing noodgedwongen moet sluiten, schrijft Pim de la Fuente een onderhoudsplan. „Deze renovatie lost al veel op, maar schoonhouden is nodig om het in goede staat te houden. We maken nu een plan voor toekomstige Audentis-leden.”

Bram van Doorn van de kluscommissie is blij dat het einde van metamorfose in zicht is. „We hebben afgelopen zomer zeker driehonderd uur gewerkt. Nu nog een week verven en we zijn er klaar voor.” Het plafond is nu het volgende slachtoffer van de werkdrift. 

De kroeg opende maandag 19 augustus om 23.00 uur. Precies op tijd om de golf studenten van het aankomend schooljaar te ontvangen en de nieuwe aanwas bekend te maken met het begrip onder studenten. Studentenkaart is verplicht. Eerder op de dag hield Audentis een officiële borrel om de klussers en sponsoren te bedanken, waarbij de burgemeester een woordje deed.